Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Урожаєм малини смакують і соні-вовчки

Пухнастик - різновид гризунів-вовчків

Аграрії, які у ці дні збирають пізню (ремонтантну) малину, часто зустрічають на своїх плантаціях дивних «помічників» — симпатичних пухнастих і довгохвостих звіряток, схожих водночас на маленьку білочку і на велику руду мишу. Ці особини наминають червоні ягоди і не бояться присутності людей.

Одного з таких «дегустаторів» зазнимкувала Світла Мручок зі села Волиці на Тернопільщині. Сиділо на гілці, обмотавши її хвостиком, гризло малину і своїми, ніби підмальованими очима, зиркало на селян: чого, мовляв, заважаєте?

Ця симпатяга - не миша, а соня, найкращими ласощами для якої є ягоди.
Ця симпатяга - не миша, а соня, найкращими ласощами для якої є ягоди.

Цей пухнастик — різновид гризунів-вовчків, інша їхня назва — соня, у народі їх ще називають кашавками. Руді соні-вовчки харчуються переважно лісовими ягодами. Тож у малинниках їх можна побачити нині вдосталь.

Інші, темного забарвлення соні, які ведуть нічний спосіб життя, «спеціалізуються» на горіхах. Крадуть їх з наших комірок, бавляться ними, як м'ячами, влаштовуючи на стрихах шумні перегони. Живуть у найнесподіваніших місцях — матеріалом для своїх гнізд обирають суху траву, ганчір'я. Одна з наших читачок розповідала, що соня оселилася в її старому холодильнику…

Читайте також: Учені хочуть відродити… мамонтів!

Схожі новини