Передплата 2024 «Добра кухня»

Дорогі ліки від коронавірусу спочатку отримають невакциновані, - заява

  • 23.09.2021, 19:30
  • 682

Від сьогодні хворим в Ізраїлі розпочали вводити препарат Regeneron, призначений для пацієнтів з легкою формою коронавірусу, в яких високий ризик переростання у важку форму

Фото detaly.co.il
Фото detaly.co.il

Препарат коштує 30 мільйонів шекелів, його вводять у вигляді інфузії.

Окрім можливості врятувати життя і запобігти стражданням людей, є надія, що цей препарат стане ще одним важливим інструментом для приборкання важкої захворюваності в Ізраїлі, яка може призвести до переповненості лікарень.

Однак існує досить обмежене тимчасове вікно для введення препарату: тільки в перші дні після зараження, перш ніж хвороба переросте у важку форму.

Препарат, який здобув популярність після того, як його ввели колишньому президенту США Дональду Трампу і, як вважають, позбавив його від важкого протікання хвороби, був схвалений Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA) для екстреного застосування.

Під час дослідження цього препарату було виявлено зниження ризику госпіталізації або смертності більш ніж на 70% серед тих, хто отримував препарат, у порівнянні з тими, хто отримував плацебо.

Кількість придбаних та доступних в лікарняних касах доз обмежена: всього приблизно 2500 доз на першому етапі з розподілом майже 400 доз на тиждень для всіх лікарняних кас.

Так для вибору, кому надати препарат, потрібно створити шкалу пріоритетів.

Це істотно дорогі ліки: на першому етапі вони коштують приблизно 5 тисяч шекелів за дозу, а після того, як початкові запаси вичерпаються, ціна зросте до 10 тисяч шекелів.

Генеральний директор міністерства охорони здоров'я професор Нахман Аш скерував в лікарняні каси лист, в якому назвав препарат «дефіцитним національним ресурсом», закликавши сформулювати критерії для розподілу препарату залежно від ступеня ризику розвитку важкого або критичного стану.

Аш доклав до свого листа оціночну модель, розроблену для міністерства охорони здоров'я дослідним інститутом, який очолює професор Ран Баліцер, на основі бальної моделі для прогнозування тяжкого перебігу захворювання, створеної рік тому, до ери вакцин.

Однак Аш підкреслив, що кожна каса може розробити власну модель розподілу ліків відповідно до рівня ризику для пацієнта. Аш додав, що, якщо каси вирішать використовувати іншу модель, то рекомендовано, щоб модель передбачала для лікаря і пацієнта прозорість в оцінюванні рівня ризику.

«Велика проблема полягає в тому, що неможливо забезпечити таке лікування без створення інструменту для визначення пріоритетів, — пояснює Баліцер. — Тому що препарату недостатньо для всіх, хто потребує».

Згідно з моделлю Баліцера, препарат будуть призначати пацієнтам від 60 років і старше з додатковими двома балами для людей від 70 років і старше. Ще один бал будуть давати за кожну госпіталізацію в останні роки, за онкологічне захворювання, ожиріння, хронічне захворювання печінки, обструктивну хворобу легень та інші супутні захворювання.

Особливо високий бал нададуть невакцинованим пацієнтам — 5 балів. Це уп'ятеро перевищує, наприклад, людину того ж віку після трансплантації органу або хворого на рак.

Невакцинованою буде вважатися людина, яка не отримала жодної дози вакцини або отримала тільки одну.

Тобто тих, хто отримав дві дози вакцини і ще не отримав бустерну дозу, вважатимуть вакцинованими.

Це означає, що ті, хто невакцинований, матимуть великий пріоритет для отримання дорогих і життєво важливих ліків. Медична причина цього зрозуміла: ризик для людини, яка невакцинована від «корони», в кілька разів вищий, ніж для вакцинованого.

І все ж перевага саме тих, хто вирішив не відгукнутися на заклик держави і суспільства про вакцинацію, викликає дискомфорт у багатьох фахівців в лікарняних касах.

Старший співробітник однієї з кас говорить, що «всі в певному роздратуванні, адже більшість пацієнтів, які отримають право на ці ліки, — це саме ті, хто не прищепився, але якщо мета — запобігти вибуху в лікарнях, то саме вони — цільова група. Це викликає незручність з етичного боку, тому що саме тих, хто дотримується інструкції та вказівки і робить вакцинацію, виштовхують в кінець черги. І який сигнал отримують ті, хто не вакцинувався?

Що є чудодійний засіб, і не страшно, що він не зробив щеплення, — врешті-решт, у нього будуть хороші шанси отримати ці ліки.

Інше джерело в системі охорони здоров'я стверджує: «Ми перебуваємо в пандемії, і за все є ціна, і повинна бути ціна для людини, яка не слухала прохань. Вона не може вигравати за рахунок того, хто слухався вказівок. Оскільки є дефіцит, і препарату не вистачає на всіх, то, якщо ви дали його тому, хто не відповідав соціальним і медичним вимогам, ви караєте того, хто все зробив правильно. Це негативний стимул для імунізації».

За словами Баліцера, він не сумнівався, що високий бал потрібно дати тим, хто не прищепився.

«Ці етичні проблеми залишаються за межами системи охорони здоров'я, — каже він. — Усередині системи охорони здоров'я концепція полягає в тому, що всі рівні, незалежно від рішень, які вони ухвалили за мить до входу в систему. Коли людина має потребу в лікуванні, не має значення, чим він займався раніше, наприклад, коли прибуває група поранених з п'яним водієм і потерпілою від його безвідповідальності сім'єю — порядок лікування залежить від стану жертв ДТП, а не від особистості пораненого».

«Модель, яку ми побудували, демонструє тим, хто відмовився від вакцинації, який серйозний ризик вони провокують, коли їхній ризик важкого захворювання і смерті настільки високий в порівнянні з іншими. Модель також надає перевагу курцям з обструктивним захворюванням легень або людям, які споживають багато алкоголю і страждають важким захворюванням печінки. Серцево-судинні захворювання також пов'язані з рішеннями, які люди ухвалювали щодо свого життя», — каже Баліцер.

Фінансування препарату в сумі 30 мільйонів шекелів було здійснено за рахунок коштів, що залишилися у відкладених на «корону» резервах. Але потім, якщо в найближчі місяці і роки епідемія триватиме, і знадобиться постійне постачання препарату, його придбання будуть фінансувати з бюджету кошика ліків.

Читайте також: Коли завершиться пандемія: є прогноз

Схожі новини