Передплата 2024 ВЗ

Газ усе-таки подорожчає. Хоч і не для всіх

  • 23.09.2021, 08:00
  • 568

Із настанням холодів українців чекає підвищення тарифів на газ

Як повідомив сайт Obozrevatel.com, частину українців без їхнього відома незабаром переведуть на тарифи «постачальника останньої надії», яким є «Нафтогаз України». Нюанс у тому, що коли «Нафтогаз» продає блакитне паливо як основний постачальник, то за ціною 7,96 грн за кубометр. А якщо як «постачальник останньої надії», то вже за 12 грн за куб.

«Постачальником останньої на­дії» підприємство може стати у разі, якщо основний постачальник з яких-небудь причин не зможе на­давати газ (банкрутство, неможли­вість закупити блакитне паливо че­рез високі ціни тощо). Механізм «постачальника останньої надії» розроблено для того, аби населен­ня зовсім не залишилося без газу. Однак така «державна турбота» ро­бить українцям ведмежу послугу, оскільки про перехід у «постачаль­ники останньої надії» у разі чого їх ніхто не повідомить. Таким чином сім’я, яка витрачає взимку 500 кубів газу, замість звичних 4 тисяч гри­вень може заплатити 6 тисяч.

Нагадаємо, зараз споживач може самостійно змінювати поста­чальника газу, тобто обирати по­слуги і тарифи будь-якої іншої рин­кової газопостачальної компанії, яких в Україні понад 50. Як і раніше, кожна компанія щомісяця оприлюд­нює два види тарифу: річну базову ціну та місячний тариф. Порівняти ціни і тарифні пропозиції цих ком­паній можна на онлайн-ресурсах «ГазПравда» або «Газотека». Так, за повідомленням «ГазПравди», газо­постачальні компанії вже оприлюд­нили вересневі цінники на блакитне паливо для побутових споживачів (тобто населення). Згідно із моні­торингом, річні базові ціни на газ залишаються стабільними та зна­чно вигіднішими за місячні тариф­ні плани. Залежно від компанії, річ­на базова ціна коливається від 7,80 до 13,50 грн за кубометр. Напри­клад, ТОВ «Львівгаззбут» до 30 квіт­ня 2022 року реалізує блакитне па­ливо за ціною 7,99 грн за кубометр.

Читайте також: Вартість газу б"є рекорди. Що робити Україні

Схожі новини