Передплата 2024 «Добрий господар»

Стало відомо, що може завадити появі хвороби Альцгеймера

  • 02.09.2021, 19:35
  • 4 286

Фахівці провели дослідження на мишах

Хвороба Альцгеймера все частіше зустрічається у людей по всьому світу. З метою відшукати шляхи її подолання вчені з Університету Східної Фінляндії провели дослідження. Як повідомляє «Дивогляд» із посиланням на MedicalXpress, результати виявилися несподіваними.

Особливістю хвороби є те, що її прогресування дещо змінює спосіб зберігання заліза в мозку та перешкоджає потраплянню цього мікроелемента у м'язи. Цей процес впливає на частини мозку, що відповідають за мислення, пам'ять, мову, а також рухи, та викликає дегенерацію.

Фахівці припустили, що сприятливою причиною для розвитку хвороби Альцгеймера є малорухомий спосіб життя людей. Щоб підтвердити або спростувати свою думку, фахівці провели експеримент з мишами, які генетично схильні до розвитку хвороби.

Половину з них помістили у клітку з колесом для вправ, а решту у звичайні клітки. Через шість місяців вчені проаналізували стан здоров'я мишей та побачили, що у тих гризунів, які вели рухливий спосіб життя за рахунок використання колеса, показники рівня заліза та білку у м'язах значно зріс у порівнянні з гризунами, що майже не рухалися.

На основі цього вчені зробили висновки, що регулярне виконання фізичних вправ може сприятливо вплинути на метаболізм та змоделювати гомеостаз заліза в головному мозку і скелетних м’язах. У подальшому, цей процес в організмі може завадити появі хвороби Альцгеймера.

Читайте також: Пацієнти зможуть перевіряти, чи є у медзакладу ліцензія. Як це зробити?

Схожі новини