Кому не можна їсти кавуни
- 01.08.2021, 20:15
- 14.4K
На жаль, деяким людям протипоказано їсти кавуни. Вживання цієї ягоди може спровокувати рецидив хронічних захворювань і погіршити стан здоров'я
Кому не можна їсти кавуни, яка допустима норма ягоди на день і в чому користь сезонних ласощів, розповідає РБК-Україна.
За словами медиків, від кавунів варто відмовитися хворим на цукровий діабет, а також людям, у яких є схильність до набряків.
Категорично заборонено їсти кавун:
- у разі порушення відтоку сечі;
- при сечокам'яній хворобі — сечогінна дія кавуна може погнати камені і викликати напад;
- якщо ви страждаєте від коліту, діареї або від інших хвороб шлунково-кишкового тракту;
- при захворюваннях підшлункової залози в гострій фазі;
- при захворюваннях серця, які супроводжуються затримкою рідини в організмі;
- при аденомі передміхурової залози.
Скільки кавуна можна з'їдати за день
Для здорових людей кавуни дуже корисні, адже вони містять речовини, які перешкоджають каменеутворенню і тонізують організм.
Водночас медики радять не зловживати літньою ягодою. Максимальна кількість для людини зі здоровими нирками на день— один кілограм, а для дитини молодшого віку — втричі менше. Якщо ви відчуваєте, що ягода занадто сильно «сечогонить», зменште цю дозу.
Щоб не виникли проблеми зі шлунково-кишковим трактом, медики радять не їсти кавун до їжі або відразу після неї. Краще — за 2 години до або після.
У чому користь літньої ягоди?
Кавун, попри солодкий смак, низькокалорійний — всього 38 ккал/100 грам. Річ у тім, що ягода на 92−93% складається з води. У кавунах містяться такі вітаміни:
- вітамін, А — важливий антиоксидант, корисний для зору;
- вітаміни В1 і В6 — нормалізують функції нервової системи;
- вітамін Е — ще один сильний антиоксидант, особливо важливий для репродуктивної функції;
- вітамін В9 — фолієва кислота, корисна для когнітивних функцій;
- вітамін С — антиоксидант, який зміцнює стінки судин і підвищує імунітет.