Херсонський кавун хочуть зареєструвати... як бренд
- 26.07.2021, 10:45
- 469
Мінекономіки може зареєструвати в Євросоюзі географічне зазначення для херсонського кавуна і ще семи локальних брендів
Міністерство економіки допоможе українським продуктам з історичним географічним походженням отримати реєстрацію географічного зазначення в Євросоюзі.
Про це йдеться на сайті відомства за підсумками засідання експертної комісії за погодженням специфікацій товарів з географічними вказівками.
Всього зазначені вісім продуктів, серед яких і Херсонський кавун.
Зокрема, Мінекономіки розглянули і погодили специфікації таких продуктів:
Гуцульська овеча бриндзя стала першим географічно захищеним брендом України. Хто наступний?
Долина -Фрумушика — застосовується для тихих вин, а саме білого, червоного і рожевого, які виробляються виключно з винограду, вирощеного в межах географічного району Долина -Фрумушика (Південно-західна частина Одеської області);
Херсонський кавун — поєднання селекційних досягнень і кліматичних умов Херсонського регіону створили оптимальні умови для отримання плодів, які характеризуються високою врожайністю і унікальними смаковими якостями;
Придунайська Бессарабія — застосовується для вин тихих та ігристих, які виробляються з винограду, який визначений за відповідними сортам і має походження не менше 85% з цього географічного місця;
Ялпуг — назва місця походження, яке визначає територію виробництва вин тихих, розташовану навколо озера Ялпуг в південно-західній частині Болградського району Одеської області;
Мед Закарпаття / Закарпатський мед — монофлорний або поліфлорний мед, особливі якості якого формуються завдяки специфічній медоносної флори Закарпатського регіону, виділяється кілька видів меду.
М'ясо баранини -Фрумушика / Баранина -Фрумушика — географічне зазначення для м'яса баранини -Фрумушика, яке має репутацію унікального м'яса, отриманого з окремих порід овець, яких випасають на території Тарутинського степів. Щонайменше 60% відсотків кормів — це трава або сіно походженням з географічної території;
Закарпаття / Закарпатське вино — географічне зазначення для тихого вина, яке виробляється з окремих сортів винограду, вирощених виключно на території певного географічного району (Схили Карпатських гір, Закарпатської області-Берегівський, Ужгородський, Хустський і Мукачівський райони);
Аша-Абага — географічне зазначення для вина тихого і ігристого, яке виробляється з сировини, щонайменше 85% якого вирощено на певній території навколо села Шабо Білгород-Дністровського району вздовж правого берега Дністровського лиману.
Наголошують що наступним кроком після узгодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.
Читайте також: Чому не можна купувати розрізаний кавун