Передплата 2025 «Добре здоров’я»

«Якось на одній купці зібрав 20 «баранячих головок». Росли, як копичка сіна...»

Важили, напевно, кілограмів 50...

Через затяжну спеку більшість грибників сидять на «сухому пайку» — із дарами лісу нині не густо. А от 79-річному Анатолію Васильовичу Герасим’юку, за фахом лікарю-ЛОРу, неабияк пощастило. Крім кількох боровиків, надибав гриба, якого любителі «тихого полювання» вважають раритетом. Нагадує суцвіття опеньків, букет капелюшків на тоненьких ніжках. А ще чимось подібний до кучерів на баранячій голівці, тож саме так його у народі називають.

— Минулого літа я не знайшов жодної баранячої голови, — розпо­відає медик-грибник. — А на недавнє свято Петра і Павла удача усміхнулася: у хащах біля великого бука росло ось таке диво. Невеличке, як два кулаки, але створило мені велику приємність…

Фото автора
Фото автора

По гриби пан Анатолій привчив­ся ходити з дитинства, яке провів у селі Вербовці на Лановеччині (звід­ти походить багато відомих людей, зокрема колишній голова Нацбанку Яків Смолій). А років з 15 тому у лі­каря Герасим’юка був воістину чем­піонський похід за баранячками.

— На одній купці я знайшов 20 баранячих головок, виглядали як копичка сіна у мого сусіда Мико­ли, — згадує наш співрозмовник. — Важили, напевно, кілограмів 50. Весь ґанок ними застелив. Покійна дружина жартувала: «То, напевно, лісник Богдан Павлів звозив тобі ці гриби своєю підводою». Насправді з двома сумками я сам зробив кіль­ка ходок до лісу по ці «трофеї». Ох і роботи було у нас тоді! Частину тих баранячок посмажили у сметані, пороздавали кумам і знайомим, за­сушили на зиму. І цього разу з них буде приготовлено небачену сма­коту…

У науковій літературі баранячі головки називають гріфолою ку­черявою. А ще — спарасисом куче­рявим. У народі трапляються такі назви: гриб-баран, бараньохи, грибна капуста. Встановлено, що росте вона переважно у старих ду­бових, кленових лісах (зрідка — у букових, на півдні — під каштанами) із кінця червня до початку жовтня. Набуває ваги дуже швидко: за кіль­ка днів може набрати 10 кг. Є багато рецептів приготування цих грибів, з них навіть роблять салати. Гурмани кажуть, тушковані баранячі головки мають легкий горіховий присмак.