«Якось на одній купці зібрав 20 «баранячих головок». Росли, як копичка сіна...»
Важили, напевно, кілограмів 50...
Через затяжну спеку більшість грибників сидять на «сухому пайку» — із дарами лісу нині не густо. А от 79-річному Анатолію Васильовичу Герасим’юку, за фахом лікарю-ЛОРу, неабияк пощастило. Крім кількох боровиків, надибав гриба, якого любителі «тихого полювання» вважають раритетом. Нагадує суцвіття опеньків, букет капелюшків на тоненьких ніжках. А ще чимось подібний до кучерів на баранячій голівці, тож саме так його у народі називають.
— Минулого літа я не знайшов жодної баранячої голови, — розповідає медик-грибник. — А на недавнє свято Петра і Павла удача усміхнулася: у хащах біля великого бука росло ось таке диво. Невеличке, як два кулаки, але створило мені велику приємність…
/wz.lviv.ua/images/news/2021/07/Baran_20210713_063955.jpg)
По гриби пан Анатолій привчився ходити з дитинства, яке провів у селі Вербовці на Лановеччині (звідти походить багато відомих людей, зокрема колишній голова Нацбанку Яків Смолій). А років з 15 тому у лікаря Герасим’юка був воістину чемпіонський похід за баранячками.
— На одній купці я знайшов 20 баранячих головок, виглядали як копичка сіна у мого сусіда Миколи, — згадує наш співрозмовник. — Важили, напевно, кілограмів 50. Весь ґанок ними застелив. Покійна дружина жартувала: «То, напевно, лісник Богдан Павлів звозив тобі ці гриби своєю підводою». Насправді з двома сумками я сам зробив кілька ходок до лісу по ці «трофеї». Ох і роботи було у нас тоді! Частину тих баранячок посмажили у сметані, пороздавали кумам і знайомим, засушили на зиму. І цього разу з них буде приготовлено небачену смакоту…
У науковій літературі баранячі головки називають гріфолою кучерявою. А ще — спарасисом кучерявим. У народі трапляються такі назви: гриб-баран, бараньохи, грибна капуста. Встановлено, що росте вона переважно у старих дубових, кленових лісах (зрідка — у букових, на півдні — під каштанами) із кінця червня до початку жовтня. Набуває ваги дуже швидко: за кілька днів може набрати 10 кг. Є багато рецептів приготування цих грибів, з них навіть роблять салати. Гурмани кажуть, тушковані баранячі головки мають легкий горіховий присмак.