Передплата 2024 «Добра кухня»

В Ізраїлі - "четверта хвиля" епідемії

  • 24.06.2021, 13:30
  • 931

"Індійський штам" виявили вже у 80 країнах світу. В Ізраїлі вважають, що без обмежень епідемія коронавірусу розпочнеться з новою силою

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Не встигли ізраїльтяни з полегшенням зітхнути, що епідемія коронавірусу позаду, як розпочався новий спалах через агресивний «індійський штам».

У мінохорониздоров'я передали, що у випадку кількох сотень нових інфікованих на добу вони можуть повернути частину обмежень.

Вранці 22 червня про це повідомили всі ізраїльські ЗМІ.

«Індійський штам» (або варіант «дельта») зафіксували вже в 80 країнах світу, і в міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю вважають, що без повернення часткових обмежень епідемія коронавірусу може розпочатися з новою силою.

Серед можливих заходів — обов'язкове носіння масок в закритих приміщеннях і відновлення «зеленого паспорта».

За минулу добу в Ізраїлі було виявлено майже 100 нових інфікованих — і це після того, як за останній місяць їх кількість становила менше 10.

Генетичні перевірки за останні два тижні довели, що 40% інфікованих отримали по два щеплення.

Це викликає побоювання, що «індійський штам» набагато стійкіший до вакцини Pfizer, ніж всі інші варіанти. Це відстежують особливо у тих ізраїльтян, які одужали від «корони», отримали щеплення і знову захворіли.

З дослідження, яке зробили у Великобританії, заснованого на історії хворіб 14 тисяч осіб, відомо, що вакцина Pfizer ефективна на 96% проти всіх попередніх варіантів коронавірусу, і на 88% - проти «індійського штаму».

Зараз в Ізраїлі «індійським штамом» заразилися 90% всіх нових пацієнтів. Після перших спалахів захворювання в Біньямін і в Модіїна нові випадки коронавірусу виявили по всій країні. Це викликало підозру в Міністерства охорони здоров'я, що частина невідомих інфікованих громадян продовжує заражати інших.

Поширення коронавірусу серед школярів призвело до того, що рекомендація МОЗ зробити загальну вакцинацію дітей у віці від 12 до 15 років викликала масовий наплив. Лікарняні каси не можуть впоратися з чергами дітей, які поспішають зробити щеплення.

Наразі вже вакциновано 28 тисяч дітей цієї вікової категорії, що становить лише 4% цільової групи.

У ніч на 22 червня стало відомо, що двоє солдатів ЦАХАЛа, які зробили вакцинацію, інфіковані коронавірусом. Виявлений і третій інфікований в ЦАХАЛі — вільнонайманий працівник. Всі троє зараз на карантині.

Це — перший випадок в ЦАХАЛі після завершення «третьої хвилі» коронавірусу.

Така ситуація вимагає негайно взяти під жорсткий контроль аеропорт «Бен-Гуріон», який став основним каналом проникнення в Ізраїль «індійського штаму». Багато пасажирів відлітають і прилітають без масок, а ті, хто прилетіли з «червоних» країн, стоять в чергах поруч з тими, хто повернувся з «зелених» країн.

Серед можливих заходів також посилення контролю — штраф у розмірі 5 000 шекелів кожному, хто, всупереч забороні мінохорониздоров'я, відвідав «червоні» країни (Росія, Південна Африка, Індія, Мексика, Аргентина, Бразилія).

Заборона не поширюється на тих, хто пролетів через ці країни транзитом, затримавшись на їхній території не більше 12 годин.

А ті, хто скористався транзитом «зелених» країн, щоб злітати в «червоні», повинен знати, що співробітники паспортного контролю отримали інструкції гранично уважно перевіряти в'їзні та виїзні штампи в паспорті: віза «червоної» країни означає негайний 10-денний карантин в Ізраїлі.

Тепер мінохорониздоров'я рекомендує дорослим ізраїльтянам взагалі не летіти за кордон. Особливо це стосується нещеплених дітей.

Читайте також: В Ізраїлі скасували останнє карантинне обмеження

Схожі новини