Передплата 2024 «Добра кухня»

Індійські мутації коронавірусу стійкі до антитіл, - ВООЗ

  • 28.04.2021, 19:15
  • 731

За даними ВООЗ, в Індії виявили нові різновиди вірусу

Пресслужба Всесвітньої організації охорони здоров'я заявляє, що мутації індійського варіанту SARS-CoV-2 вказують на його велику заразність і стійкість до антитіл як у тих, хто вже перехворів, так і у тих, хто вакцинувався, повідомляє РІА Новини.

«Це варіант з мутаціями E484Q і L452R, який був вперше виявлений в Індії з проб, зібраних 1 грудня 2020 року. Вивчення цих мутацій триває», — заявила пресслужба ВООЗ.

Згідно з попередніми результатами досліджень, мутація L452R здатна вплинути на ефективність деяких видів лікування моноклональними антитілами. E484Q може привести до нейтралізації антитіл. Таким чином, антитіла, що з'явилися у людини, яка перехворіла, не допоможуть в боротьбі з індійськими мутаціями.

Також новий штам має високий ступінь вірулентності (здатності інфекційного агента викликати захворювання або загибель організму), як і варіанти з Великобританії, Південної Африки і Бразилії.

У ВООЗ поки не з'ясували, що вплинуло на мутації вірусу в Індії. Одним з факторів могли стати масові заходи, які посилили його поширення, а також пом'якшення антіковідних обмежень в країні.

В Індії спостерігається різке зростання кількості заражених коронавірусом і померлих від COVID-19. Тільки за останній тиждень в цій країні були виявлені приблизно 2,4 мільйона нових хворих (щодня виявлялося в середньому 340 тисяч тих, що заразилися), за один тиждень загальна кількість заражених за весь час епідемії зросла на 14%. За тиждень від COVID-19 в Індії померли майже 19 тисяч осіб, а це приблизно вдвічі більше, ніж протягом позаминулого тижня.

В Ізраїлі у десятків людей, які приїхали з Індії за останні тижні було виявлено коронавірус, зокрема — «індійський» штам. Цього тижня через різке зростання захворюваності в Індії міністерство транспорту і управління аеропортів звернулося в міністерство охорони здоров'я з проханням розглянути питання про карантин для всіх, хто прибуває з Індії.

Другим запропонованим варіантом було тимчасове припинення авіаційного сполучення з цією країною. МОЗ зажадав заборонити громадянам Ізраїлю виїжджати в країни з високим рівнем захворюваності. Йдеться про Індію, Бразилію, Туреччину, Мексику, Україну, Ефіопію, Південну Африку.

Одночасно мінохоронздоров'я вимагає зобов'язати громадян, які повертаються з цих країн, тестуватися на коронавірус і перебувати в ізоляції. У Міністерстві охорони здоров'я наполягають, щоб це правило стосувалося і щеплених.

Індія звернулася до Ізраїлю за допомогою. Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю готується надіслати гуманітарний вантаж в Індію, а також медичне обладнання. Індії також пообіцяли допомогти США, Великобританія, Росія та інші країни.

Читайте також: Тіла будуть спалювати навіть у парках: в Індії критична епідемситуація

Схожі новини