Передплата 2024 «Добрий господар»

Найкраще підживлення для полуниці: «Добрий господар» рекомендує

  • 12.04.2021, 14:00
  • 2 913

Полуниця вважається не дуже вимогливою рослиною, і за правильного догляду вона буде довго тішити вас щедрим врожаєм. Смачні та соковиті ягоди до смаку усім, тому хочеться розкрити кілька секретів догляду за нею

Один із нібито найдивніших на перший погляд способів догляду за кущиками полуниці — це спосіб удобрювати їх йодом. Чому саме йод і як він впливає на цю ягоду? Давайте разом з’ясовувати.

Усі ми чудово знаємо про антисеп­тичні, антибактеріальні та противірусні властивості йоду. Так же, як йод впли­ває на людський організм, він впливає й на кущі полуниці. Добрива на основі йоду захищають кущі полуниці від шкід­ників, грибків та інших захворювань. Завдяки йому покращується імунітет ягід та їхня стійкість до несприятливих умов. Крім того, завдяки йоду полуниця краще засвоює азот із грунту, а це, сво­єю чергою, поліпшує ріст кущів. Осо­бливо актуальні такі добрива навесні, коли кущі полуниці починають активно рости й набувати кольору.

Деяким городникам удобрювання полуниці розчином йоду може видатися дивним і навіть небезпечним для кущів. Однак, якщо дотримуватися пропорцій і графіків цієї процедури, то жодної шкоди йод полуниці не принесе. Концентрація йоду у розчині настільки мала, що вона не може пошкодити кущам, навіть коли поливати полуницю щодня.

А тепер переходимо до власне приго­тування йодного розчину.

Насамперед пам’ятайте, що готувати добриво слід у гумових рукавицях, аби захистити шкіру ваших рук. Щоби підго­тувати добриво, вам знадобиться:

  • дві склянки окрону;
  • відро відстояної теплої води;
  • 100 грамів деревної золи;
  • 10 крапель йоду.

Насамперед слід запарити золу. Для цього просійте її через сито та залийте окропом на 10−15 хвилин. Отриманий на­стій знову процідіть й вилийте у відро з теплою водою. Також додайте у відро йод і ретельно все перемішайте за допомо­гою дерев’яного прутика. Готовий розчин потрібно одразу використати. При цьому, зверніть увагу, що грунт повинен бути зволоженим. Тому найкраще удобрювати полуницю після дощу або попередньо по­лити її водою.

Удобрювати кущі слід під корінь. Для цього ідеально підходить лійка з розпи­лювачем. Кількість добрива залежить від розміру куща, однак в середньому треба розраховувати на 400−600 мл добрива на один кущ.

Завдяки такому добриву з йоду кущі полуниці будуть інтенсивніше рости, а їхня урожайність підвищиться у рази.

Олег Новосельський для газети «Добрий господар»

Схожі новини