Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Безпечність вакцини AstraZeneca: результати досліджень

  • 20.03.2021, 13:15
  • 726

Вакцина британо-шведської компанії AstraZeneca в деяких випадках може викликати аутоімунні реакції, які провокують утворення тромбів

Такий висновок зробили дві групи вчених з Німеччини та Норвегії незалежно одна від одної, пише The Wall Street Journal.

Цим можна пояснити випадки тромбозу та тромбоемболії, які виявили нещодавно у деяких вакцинованих в Європі. Побічні ефекти переважно були у жінок віком до 55 років.

«Ми вважаємо, що найбільш ймовірна гіпотеза полягає в тому, що ця конкретна вакцина (компанії AstraZeneca — ред.) викликає рідкісну аутоімунну реакцію, через яку з’являються антитіла, які потім взаємодіють з тромбоцитами. Але ми не знаємо, чому це відбувається», — сказав заступник голови німецького Товариства дослідження тромбозу і гемостазу Роберт Кламрот.

Тим часом професор гематології та головний лікар університетської лікарні Осло Пол Андре Хольм, який також досліджував випадки утворення тромбів у Норвегії, заявив, що його команда визначила створене вакциною антитіло, яке викликало побічну реакцію.

«Ніщо, окрім вакцини, не може пояснити, чому у цих людей була така імунна відповідь», — заявив Хольм.

Після цієї заяви норвезьке Міністерство охорони здоров’я повідомило, що поки що не відновлюватиме вакцинацію препаратом AstraZeneca.

За словами вчених, утворення тромбів можна швидко діагностувати через стандартний аналіз крові. Лікувати ж тромбози медики рекомендують препаратами, що розріджують кров, та імуноглобуліном.

Читайте також: Європа відновлює вакцинацію препаратом AstraZeneca

Схожі новини