Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європейський союз, можливо, припустився помилки у вакцинації населення країн-членів

  • 15.03.2021, 09:15
  • 574

Помилки могли допустити як органи влади ЄС, так і окремі держави

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Це визнав заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

В інтерв’ю німецькому виданню Tagesspiegel він закликав дочекатися кінця епідемії, щоб сповна оцінити, чого було більше — помилок або правильних рішень.

Кілька політичних сил у Європі і деякі країни ЄС критикують підхід до вакцинації, який обрала Єврокомісія. Згідно з ним, закупівлю і розподіл вакцин здійснює Брюссель централізовано, а можливість самих держав закупити вакцини в обхід Єврокомісії обмежена.

Напередодні лідери шести країн (Австрії, Чехії, Словенії, Болгарії, Хорватії та Латвії) закликали зібрати екстрений саміт ЄС, щоб обговорити «дисбаланс», який, як стверджують, розпочинається між країнами Євросоюзу. Вони заявили, що розподіл вакцин між країнами ЄС влаштований несправедливо, тому деякі з них випереджають інші за темпами вакцинації і вже влітку можуть досягти колективного імунітету, а інші залишаться позаду.

Критику викликає і повільний (порівняно зі США і Великою Британією) темп вакцинації. Хоча б одну дозу вакцини, за крайніми даними, в середньому отримали приблизно 10% мешканців ЄС, проте в кількох країнах, наприклад, у Латвії та Болгарії, цей показник істотно нижчий. У Британії хоча б одну дозу вже отримала третина населення.

Читайте також: У Словаччині після COVID-щеплення померла молода жінка

Схожі новини