Передплата 2024 ВЗ

У Чехії викрили проросійську мережу впливу Медведчука на євродепутатів

  • 31.03.2024, 17:30
  • 540

Напередодні виборів до Європейського парламенту контррозвідка Чехії викрила в Празі проросійську мережу впливу на євродепутатів, за якою стояв колишній народний депутат України, проросійський олігарх Віктор Медведчук. Допомогла у викритті Служба безпеки України

Фото: 24 канал
Фото: 24 канал

Про російську мережу впливу в Європі пише «Голос Америки». За даними джерел hromadske у правоохоронних органах, викрити її вдалося, зокрема, завдяки допомозі СБУ.

У середу, 27 березня, чеська контррозвідка (BIS) оприлюднила інформацію, що двоє українських бізнесменів — Віктор Медведчук та Артем Марчевський — намагалися розгорнути інформаційну операцію проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України на території Європейського Союзу. Вони діяли через проросійський сайт «Голос Європи». Також повідомлялося, що за російські гроші підкупляли європейських політиків, які поширюють російську пропаганду. Йшлося про суми в мільйони чеських крон.

Зазначалося, що розкриття проросійської мережі стало результатом кількамісячної роботи СБУ та представників низки європейських країн.

Після цього, 29 березня, депутат від партії «зелених» з Нідерландів Бас Ейкгоут звернувся в Європарламенті із закликом провести розслідування можливого підкупу євродепутатів, писало Politico.

Президентка ліберальної групи Renew Валері Хаєр, яка також є головним кандидатом президента Франції Еммануеля Макрона на виборах до ЄС, закликала до «термінових дебатів» у парламенті в листі до його президентки Роберти Мецоли.

Вона наголосила, що якщо чинні члени Європарламенту або кандидати на майбутніх європейських виборах, які відбудуться за 10 тижнів, брали гроші від російського уряду чи їхніх довірених людей або були корумповані ними, то вони «повинні бути викриті».

Схожі новини