Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У центрі Львова хочуть зробити штучну річку за декілька мільйонів

  • 23.12.2020, 19:40
  • 1 200

Львівське архітектурне бюро Guess Line Architects розробило концепцію штучної водойми поряд з Оперним театром, яка імітувала би русло річки Полтва

Як розповів «Еспресо.Захід» співавтор цієї ідеї, архітектор Guess Line Architects Андрій Лесюк, орієнтовна вартість проєкту — $ 3−5 млн., а час виконання — 1,5 року.

«Ця ідея існує вже досить довго, точно понад десять років. Про відновлення річки нам ще розповідали в університеті, коли я навчався у Львівській політехніці. На кафедрі було розроблено схожі проєкти. Але вони не мали розголосу, бо, напевно, не були настільки вдалими. Ми доопрацювали цю ідею і візуалізували. Пропонуємо зробити довгу фрагментарну водойму з ухилами, яка б тяглася, як ріка всією цією так званою „стометрівкою“, тобто територією від пам’ятника Шевченкові до площі перед Оперним театром. Відповідно, довжина цієї річки, штучної водойми, сягала б 100−120 метрів, а ширина б становила 7 метрів. Однак ширина могла б змінюватися, передбачені певні сходинки наповнення. Стосовно глибини, то вона б становила 1,5−2 метри, як у басейні», — повідомив Андрій Лесюк.

Проєкт передбачає збереження існуючих дерев, часткове розширення всієї території «стометрівки» і створення двох мостиків для переходу через водойму.

«Реально цю ідею можна втілити за 1,5 року. Орієнтовна вартість такого проєкту може сягати від 3 до 5 млн. доларів.

Найбільш вартісним є обладнання, всі ці наноси, механізми очищення. Адже для такої великої водойми, яка, по-суті, працює за принципом фонтана, потрібні дуже потужні насоси, які очищали б воду від сміття і не дозволяли воді застоюватися. Все інше — це звичайний якісно пророблений благоустрій", — каже архітектор.

Андрій Лесюк також додав, що у Львові є запит на водойми, яких бракує у місті. Тому створення такої масштабної штучної водойми, яка б нагадувала про всім відому річку Полтву, яку ще сто років тому закопали й перетворили у каналізацію, відновила б географічне та історичне сприйняття минулого міста.

«Багато львів’ян знають, що у центрі під землею протікає річка Полтва. Багатьох також хвилює думка, як відновити закопану річку? Але, на жаль, це вже практично неможливо, бо річка вже не така повноводна як колись, багато мереж у неї стікає, колектор вже у поганому стані, тому такий проєкт відновлення б коштував дуже і дуже багато грошей. Натомість, створення штучної водойми, яка б нагадувала про забуту річку, це проєкт який можна легко і швидко здійснити. До того ж, водойма — це також додатковий комфорт для містян та гостей міста. Бо дихати біля річки набагато приємніше і свіжіше. Це би було нове місце, щоб погуляти, розслабитися, подивитися на воду», — говорить Андрій Лесюк.

Фото: Guess Line Architects
Фото: Guess Line Architects

Наразі міська влада Львова не висловила своєї позиції стосовно цього проєкту. Однак у мережах ця ідея вже буквально за день знайшла своїх фанатів, які поширюють та популяризують проєкт відновлення штучної річки у Львові.

Додамо, Львівське архітектурне бюро Guess Line Architects виникло понад п’ять років тому. Відоме тим, що архітектори цієї фірми виграли конкурс і займалися створенням меморіалу Героїв небесної сотні у Львові.

Схожі новини