Горобина для нормалізації артеріального тиску
- 21.11.2020, 15:00
- 7 773
Плоди горобини горять яскравими вогниками на гілках. Вони не тільки красиві, а ще й корисні. Ягоди горобини мають своєрідний смак, вони корисні і можуть вилікувати багато хвороб. Взимку можна пити відвари зі сушених ягід горобини, заварювати ароматні чаї і навіть готувати смачні солодощі. Лікарською сировиною горобини звичайної служать плоди, іноді листя, бруньки й кора
Існує багато видів горобини, але найпоширенішими і лікарськими вважають звичайну червону горобину (sorbus aucuparia), а також чорноплідну горобину (аронія — aronia melanocarpa).
Плоди горобини червоної на 80% складаються з води. Іншу частину становлять білки, вуглеводи, харчові волокна, вільні органічні кислоти.
Ягоди містять сахарозу, глюкозу, фруктозу, сорбіт, органічні кислоти (яблучну, лимонну, винну, сорбінову), вітаміни С (його в горобині не менше, ніж у лимоні, і набагато більше, ніж у малині, суниці та яблуках), Р, B1, Е, каротиноїди, катехіни, фенолкарбонові кислоти, дубильні речовини, флавоноїди, фосфоліпіди. У листі горобини виявлено фенолкарбонові кислоти, флавоноїди і антоціани.
Горобина червона, корисні властивості якої дозволяють вживати її при атеросклерозі, гастриті зі зниженою кислотністю та інших недугах, з давніх часів займає почесне місце в народній медицині.
Сухі плоди горобини і сік свіжих ягід знижують проникність і ламкість капілярів, стимулюють кровообіг і сприяють зниженню рівня холестерину в крові, тому вони є хорошим засобом лікування і профілактики гіпертонії та атеросклерозу.
Сироп, зварений зі свіжих ягід горобини і цукру, застосовують за авітамінозу, ревматичних болів і каменів у нирках.
Ягоди горобини використовують також за гіповітамінозів і як кровоспинний засіб.
Сухі, перетерті на борошно, плоди горобини лікують диспепсію у дітей.
Горобина допомагає від недокрів’я, виснаження, підвищує захисні властивості організму.
Це сечогінний, кровоспинний, протидизентерійний засіб.
Сік горобини збуджує апетит, його вживають при захворюваннях нирок, урогенітального тракту та ендокринної системи.
Від фарингіту і ларингіту для полоскання горла застосовують сік горобини.
Високий вміст у плодах горобини калію і магнію — гарантія гарного самопочуття для сердечників та гіпертоніків, оскільки ці два елементи сприяють нормалізації тонусу судин і серцевого м’яза. Чай з горобини — чудовий діуретик, що знімає набряки.
Для запобігання утворенню жовчних каменів потрібно з’їдати по кілька ягід чи випивати відвар з горобини: вони мають виражену жовчогінну дію, благотворно впливають на тонус жовчних протоків і міхура.
Кору горобини можна використовувати для приготування відвару, яким лікують запальні захворювання шкіри, слизової оболонки рота.
Свіже розтерте листя горобини прикладають до уражених ділянок шкіри при грибкових захворюваннях.
Плоди, квітки, листя горобини служать як потогінний, сечогінний і кровоспинний засіб.
Горобину не варто вживати людям, у яких порушена функція згортання крові (схильність до тромбоутворення).
Також плоди горобини протипоказані в тих випадках, коли вже діагностовано камені в жовчному міхурі: горобина може спровокувати їх рух.
Плоди аронії містять аскорбінову кислоту, рибофлавін, тіамін, фолієву та нікотинову кислоту, вітаміни А, Е, В1, В2, В6 і К. Всі вони добре зберігаються в ягодах до весни.
Крім цього, в аронії містяться флавоноїди і фенолкислоти, пектини, клітковина, цукри, мікроелементи (йод, молібден, марганець, мідь, бор, кобальт, калій тощо).
Найкориснішими властивостями чорноплідної горобини вважається нормалізація артеріального тиску. Аронія має судинорозширювальну дію, що корисно не тільки за підвищеного артеріального тиску, а й у лікуванні атеросклерозу.
Вона також знижує рівень холестерину в крові.
Високий вміст вітаміну Р і його поєднання з аскорбіновою кислотою допомагають зменшити ламкість капілярів.
Плоди чорної горобини рекомендують для нормалізації згортання крові, за ревматизму, кровотеч, цукрового діабету, алергічних захворюваннях.
У плодах аронії виявлено глікозид амігдалин, який добре поєднується з вітаміном Е, що прискорює лікування захворювань нервової і серцево-судинної системи, а також органів травлення.
Плоди аронії стимулюють жовчовиділення і активність шлункових ферментів, тому вона корисна хворим на гастрит з недостатньою секреторною функцією, сприяють нормалізації роботи кишківника, усувають спазми.
Йод, що міститься в аронії, корисний у випадках захворюванні щитовидної залози і променевої хвороби.
Пектинові речовини, які є в горобині, виводять з організму людини важкі метали і токсини, а також утримують і сприяють виведенню патогенних мікроорганізмів.
Чорноплідну горобину не можна вживати за виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, частих закрепах, тромбофлебітах, гіпотонії.