Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жахливе спотворення запахів: як міняється нюх після COVID-19

  • 05.11.2020, 20:35
  • 53.8K

Через кілька тижнів і навіть місяців після перенесеного коронавірусу деякі люди скаржаться на жахливе спотворення запахів: кава для них тепер пахне помиями, а власний піт - цибулею

Дані про те, що COVID-19 викликає тимчасову втрату нюху у частини хворих, з'явилися ще кілька місяців тому, розповідає Афіша.

Первинні дослідження і збір анамнезу допомогли виявити цей поширений симптом — у деяких пацієнтів він навіть був єдиним проявом нового коронавірусу. Але в останні кілька місяців у спільнотах, чатах і форумах став все частіше згадуватися незвичайний наслідок коронавірусу — сильне спотворення запахів через кілька місяців після одужання.

Багато хто відзначає, що означити нові запахи дуже складно: вони зовсім не схожі на звичні, знайомі. Але в одному всі, хто страждає від дивної зміни нюху, солідарні: ці запахи точно не назвати приємними. Інтенсивність дискомфорту буває різною: комусь просто довелося відмовитися від кавових напоїв і змінити зубну пасту, а хтось вже місяць практично не може їсти.

Через відсутність опублікованих наукових даних лікарі на подібні скарги лише розводять руками. Тому люди зі спотворенням нюху після коронавірусу збираються в групи і спільноти, де намагаються ділитися своїми власними спостереженнями, підтримувати один одного і давати поради. В англомовному середовищі підтримкою таких людей займається некомерційна організація AbScent. Її команда складається з оториноларингологів, дослідників, пацієнтів і активістів.

AbScent існує вже не перший рік, вивчаючи питання порушень нюху та інформуючи публіку. Але з появою COVID-19 їх аудиторія різко зросла, а на сайті з'явився окремий розділ для людей, які страждають втратою або спотворенням нюху у зв'язку з коронавірусом. На їхньому сайті можна знайти багато корисної інформації: від регулярно оновлюваного списку наукових публікацій до спеціального гіда для пацієнтів.

Історія Тетяни

«У мене хворіє дочка, їй 20 років. Вона працює в лікарні, у відділенні рентгенології, — там, в «червоній зоні», і захворіла. Перенесла хворобу в легкій формі. Чотири дні температура трималася в районі 37,5−37,8, КТ — без ознак пневмонії. Тест на коронавірус позитивний. Наприкінці другого тижня хвороби у неї з'явився сухий кашель і загострилася астма. Лікарняний тривав 26 днів.

Запахи і смак зникли на другий день хвороби, а повернулися лише через тиждень після виписки. Тобто більше місяця нюху і смаку не було. Через півтора місяці, в кінці липня, з'явилися ці [незвичні] запахи. Дочка спочатку відчувала сморід від свого тіла і від м'яса. Навіть курку викинула — подумала, що зіпсувалася. Сеча і кал теж мають сильний запах, який вона описує як «солодко-гнильний». У перші дні зрозуміли, що цей самий неприємний запах і смак мають яйця, м'ясо, цибуля, морква. Далі додалися гречка, хліб, сир і помідори.

Обстеження МРТ показало синдром вертебробазилярної артеріальної системи, ендоскопія носових пазух — набряк слизової оболонки. Лор сказав, що це наслідки вірусу: інші віруси теж можуть викликати такий симптом. Наприклад, герпес в гострій формі і цитомегаловірус. Він виписав вітамін В. А взагалі, лікарі, у яких ми були, кажуть, що ми з такою проблемою у них перші. Сьогодні навіть відвідували психіатра. Там про такий «диво» теж не чули, але охоче визнали нас своїми пацієнтами і виписали сильний нейролептик. Загалом, ми зрозуміли одне: проблема невідома і, найжахливіше, вивчити і пояснити її ніхто не хоче".

Чому з`являється цей неприємний наслідок і чи можна його позбутися?

Лікар-терапевт Олександр Мельников стверджує, що спотворення запахів, або інакше — паросмія, може бути етапом відновлення нюху після аносмії.

«Відсутність нюху під час COVID-19 у низці випадків є проявом уражень у центральній нервовій системі. Якщо коронавірус пошкоджує нейрони у верхньому респіраторному тракті, то відновлення нюху може тривати набагато довше. Їх регенерація відбувається за допомогою стовбурових клітин, присутніх в слизовій оболонці носа. Саме в таких випадках першим кроком до відновлення може ставати спотворення запахів — паросмія», — зазначає лікар.

Мельников також розповів, чи потрібно лікувати відсутність чи спотворення запахів.

«Наразі немає ніяких наукових даних про ефективність лікування порушень нюху, пов'язаних з ураженням ЦНС і вірусними інфекціями. Але тема того, що взагалі виписують при COVID-19 для „лікування“, дуже популярна. На жаль, виписують казна-що — особливо це стосується будь-яких вітамінів і БАДів. Це окрема проблема».

Спотворення запахів після коронавірусу зачепило мене. Що я можу зробити?

  • Якщо продукти пахнуть для вас настільки огидно, що ви не можете нічого їсти, спробуйте прісну їжу: рис, варену картоплю. Якщо не виходить з'їсти навіть ці продукти, запасіться протеїновими коктейлями без смаків і ароматизаторів.
  • Уникайте відомих тригерів: кава, смажене або запечене м'ясо, яйця, часник, цибуля, м'ятна зубна паста, шоколад і деякі продукти зі штучними ароматизаторами.
  • Якщо ваш нюх швидше притуплений, ніж змінений, спробуйте так званий спосіб smell training: підготуйте для себе кілька пляшечок, а потім залийте у них різні ефірні масла. Підпишіть флакони і влаштовуйте собі невеликі сеанси «тренування» кілька разів на день, вдихаючи аромат з кожної пляшечки та описуючи свої відчуття.
  • Подбайте про ментальне здоров'я: спробуйте різні практики медитації або розслаблення, зверніться до психолога. Серйозні порушення нюху можуть викликати сильний стрес, а стрес, своєю чергою, — погіршити ваші симптоми.

Схожі новини