Передплата 2024 «Добрий господар»

Грип, застуда чи ковід? Вчені оновили список симптомів коронавірусу

  • 18.08.2020, 12:55
  • 9 575

Вчені зафіксували основні симптоми коронавірусу та визначили порядок їх появи, що дозволить швидше розпізнати хворобу й почати лікування

Про це дослідники з Університету Південної Каліфорнії розповіли в журналі Frontiers in Public Health. Вони проаналізували спільний звіт ВООЗ і Китаю з показниками появи симптомів у 55 924 підтверджених випадках COVID-19.

«Цей порядок особливо важливий для того, щоб розрізняти хвороби, коли по допомогу звертаються люди з іншими поширеними захворюваннями і схожими симптомами, наприклад, із грипом», — сказав професор Пітер Кун, один з авторів роботи.

Жар і кашель асоціюються з різними респіраторними захворюваннями, зокрема із близькосхідним респіраторним синдромом (MERS) і важким гострим респіраторним синдромом (SARS). Але час появи симптомів, а також їх прояви, пов'язані зі шлунково-кишковим трактом, вирізняють COVID-19.

Під час дослідження вчені дійшли висновку, що порядок симптомів у COVID-19 такий:

  • жар;
  • кашель;
  • м'язові болі;
  • нудота або блювота;
  • пронос.

«З огляду на те, що наразі існують досить ефективні підходи до лікування COVID-19, своєчасна ідентифікація пацієнтів могла б скоротити час госпіталізації», — зазначив Джозеф Ларсен, провідний автор дослідження.

Також вчені відзначили, що підвищення температури можна використовувати як показник для скринінгу на вході до приміщення, а в клінічній практиці повинен враховуватися порядок виникнення інших ознак COVID-19.

Читайте також: Розумний годинник може визначити коронавірус: дослідження

Дослідники сподіваються, що нові дані дозволять пацієнтам вчасно звернутися по допомогу або зрозуміти, що їм варто самоізолюватись. Також це дозволить лікарям унеможливити наявність інших хвороб і почати лікувати коронавірус на ранніх стадіях.

Схожі новини