Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Протести в США підтримує контрольована Москвою група впливу в Гані, - CNN

Проросійські боти діють тепер не тільки з офісу в Ольгіно, а й також працюють через Гану і Нігерію. Одне з їхніх завдань - провокувати жителів США на участь у протестах та погромах

До такого висновку прийшли журналісти-розслідувачі, що працюють на CNN, пише «Укрінформ».

Кореспонденти телеканалу з'ясували, що організація «Усунення бар'єрів для звільнення Африки» (Eliminating Barriers for the Liberation of Africa, EBLA) було прикриттям для роботи з території Гани кібергруппи, орієнтованої на освітлення радикальних подій у США.

Ця група просувала ідеї посилення афроамериканського руху і нетерпимості до білих американців. Метою російської кампанії з дезінформації, на думку експертів, було провокування безладів і штучний поділ американського суспільства.

За даними Фейсбуку, близько 13 200 акаунтів були фоловерами одного і більше акаунтів у Гані і близько 263 200 осіб були підписниками одного і більше акаунтів в Інстаграмі, 65% яких були в США.

Один з акаунтів навіть прикидався кузиною афроамериканця, убитого поліцією після затримання. Пост потім було поширено в Фейсбук-групі під назвою «Африканці в США». У групі заявили CNN, що вони не підозрювали про те, що їх використовують тролі.

Подальший аналіз групи вказує на те, що вона з великим ступенем імовірності входить до російської групи впливу, афілійованої з військовою частиною 74 455, яка вже була об'єктом аналізу Інституту глобальних загроз і вивчення демократії в грудні 2019 року.

Повторний аналіз контенту фоловерів і френдів лідера так званого «Антиглобалістського руху Росії» Олександра Іонова у Фейсбуці вказує на їхнє активне залучення до мобілізації учасників протесту не тільки у США, а й у країнах африканського континенту.

Особливу активність демонструють контакти Іонова з «Африканською народною соціалістичною партією США» (African People's Socialist Party USA).

Ідеї ​​постів, опублікованих у соціальних мережах, збігаються як між собою, так і з месседжами нинішніх протестів у США. Ключовий меседж більшості повідомлень — поліцейське насильство стосовно темношкірого населення. При цьому приклади таких випадків у США переважно поєднуються з фактами порушення прав людини поліцією в африканських країнах.

Очевидно, що такий підхід покликаний вказати на нібито масовість порушень прав темношкірого населення саме в США, беручи до уваги поширення інформації від імені «Африканської народної соціалістичної партії США». У період пандемії до цих меседжів військової інформаційної операції додалася теза про порушення прав темношкірих і їхня дискримінація в медичних закладах.

Другим повідомленням, поширюваним акаунтами, афілійованими з Росією, є популістська теза про те, що ті, хто гнобив темношкіре населення, мають виплатити репатріацію. Цей меседж звернено до незаможних і спрямований на мобілізацію прихильників за допомогою марксистсько-ленінської формули «Забрати у багатих — віддати бідним». І сприяє радикалізації протестів і вандалізму.

Кампанія в країнах африканського континенту має подібні меседжі, однак переслідує іншу мету — удар по присутності США в Африці. Теза, що ставить знак рівності між расизмом і колоніалізмом, спрямована на звинувачення США і Заходу загалом. Колоніалізм у даному випадку персоніфікований і через расизм пов'язується Москвою із Заходом. Таким чином, боротьба з расизмом, за задумом ініціаторів інформаційної кампанії, має полягати в зниженні впливу і присутності США в Африці.

Схожі новини