Передплата 2024 ВЗ

“Ми не будемо працювати за 47 тисяч гривень. Хіба це гроші?”: судді в Україні влаштували бунт

Судді в Україні влаштували бунт через зниження зарплат до 47 тисяч гривень.

Про це повідомив Центр протидії корупції з посиланням на звернення суддів до Верховного суду України.

Так, українські суді обурились, що їм під час карантину платитимуть зарплати у розмірі 47 тисяч гривень. Вони переконані, що на такі зарплати в Україні «не можливо вижити та чесно судити». Також судді переконують, що в Україні не потрібно будувати доріг та аеропортів, а гроші з бюджету варто перш за все передавати їм.

Автори звернення вважають, що обмеження суддівських окладів є антиконституційним. «Востаннє 11 березня 2020 року Конституційний суд України ухвалив рішення у справі № 1−304/2019, в якому чітко визначив, що гарантії незалежності суддів зумовлені конституційно визначеною виключною функцією судів здійснювати правосуддя (ч. 1 ст. 124 Основного Закону України), а законодавець не може свавільно встановлювати або змінювати розмір винагороди судді».

Центр протидії корупції, висловлюючи власну позицію, коментує це звернення суддів.

«Знахабніла каста, яка живе в паралельній реальності. Вся країна затягнула паски, хто чим може допомагає медикам, а судді посміли заявити, що обмеження на час карантину зарплати до 47 тисяч грн на місяць є неприпустимим. Бо вони, бачите, „на передньому краї боротьби з інфекцією“. Хм, не лікарі, а судді? Оце так відкриття».

Схожі новини