Передплата 2024 ВЗ

Священники усіх конфесій Самбора вважають гріхом не відкрити церкви на Великдень

Наступної неділі у Самбір має намір приїхати єпископ УГКЦ

Міський голова Самбора Юрій Гамар провів зустріч-нараду з священниками провідних церков міста, аби виробити єдину стратегію святкування Великодня, а головно — освячення пасок. Держава, як відомо, не втручається у діяльність церков, не диктує свою волю, і отці вправі вирішувати сучасні проблеми разом зі своїми паствами. Але за дотримання правил карантину відповідальність несуть керівники громад. Не приведи Господи спалаху захворювання після Великодня. І де потім шукати винуватців?

Міський голова дав зрозуміти святим отцям, що, не закриваючи церкви, вони беруть на себе велику відповідальність за здоров’я і життя віруючих… Священники, які прийшли у ратушу, були одностайні у тому, що «не мають права закрити церкви на Великодні свята». Казали, що біля кожного храму є великі подвір’я, відтак, люди можуть тримати безпечну дистанцію. Наскільки цю теорію будуть

дотримувати на практиці — велике питання. Отці запевняли, що освячення пасок буде проходити швидко, що не чекатимуть стовпотворіння, кожних 15−20 хвилин хтось з кропилом піде по колу… Настоятель храму Успіння пресвятої Богородиці УГКЦ Володимир Коркуна розповів, що у Великодну неділю планують три богослужіння, аби люди на скупчувалися. Також він повідомив, що на Великдень у Самбір приїде єпископ з Дрогобича. А така непересічна для віруючих подія, безперечно, спонукає їх прийти на службу!

«На єпископа» люди йдуть масово. Отець Тарас Рисей розповів, як він провадить Святе Причастя. Запевняє, що після кожного парафіянина ложечки вмокатимуть у спиртовий розчин і будуть протирати.

Отець Олександр Швець сказав, що оскільки вони слуги Божі, то не мають права закликати вірян не приходити до церкви. І гріх на Великдень закрити церкви — Господь такий гріх не простить. При цьому наголосив, аби люди, які почуваються зле, не йшли до храму, а помолилися вдома.

Підтримав його і о. Микола Бухній, мовляв, молодь нині дуже неохоче йде до церков, а якщо ще відлякати літніх людей, то церква спорожніє. Варіант провадити богослужіння в он-лайн режимі, з його точки зору, поганий. Мовляв, люди звикнуть за час карантину не йти до церкви і потім скажуть: а навіщо взагалі її відвідувати? Але закликав не приходити до храмів тих, чиї родичі повернулися з європейських заробітків і ще не пройшли самоізоляції. Отець Ігор Поливко сказав, що можна й не цілувати Плащеницю, а просто доземно вклонитися.

Отже, на зустрічі з міською владою священнослужителі дали зрозуміти, що церковне життя не припинятиметься у час пандемії. Один зі священиків під завісу наради заговорив про те, що цьогоріч самбірські отці у Великодні свята не ходитимуть на цвинтар. Як відомо, у тому часі родини, поснідавши, йдуть на кладовище… Відтак, попросив, аби поліція припильнувала це питання, бо можуть на самбірське кладовище приїхати священники із сіл…

Тим часом сьогодні під час служби у Храмі «Різдва Пресвятої Богородиці», яка транслювалася онлайн, священник сказав, що увесь наступний тиждень буде звиклим — богослужіння, Хресна Дорога для молоді (у середу), заупокійні, вечірні…

Нагадаємо, Глава УГКЦ Святослав Шевчук і Предстоятель ПЦУ Епіфаній закликали вірян залишатися вдома на Великдень і дивитися онлайн-трансляціі. «УГКЦ вводить диспензу (звільнення — ред.) від церковної заповіді, яка нам каже щонеділі і кожного свята брати участь у богослужінні в храмі. У зв’язку з цими надзвичайними обставинами церква знімає цей обов’язок і кличе вас залишатися вдома та дивитися онлайн-трансляцію…

Друга диспенза стосується особливого обов’язку в час Великого посту — готуючись до Пасхи, обов’язково приступати до святих таїнств сповіді і причастя. Дбаючи про ваше здоров’я, наша церква проголосила диспензу, звільнення і від цього обов’язку. Його можна буде виконати впродовж місяця після закінчення часу карантину", — зазначив Шевчук.

Схожі новини