Передплата 2024 «Добра кухня»

Малолітні злочинці в Україні зможуть уникнути кримінальної відповідальності

  • 22.01.2019, 17:13
  • 1 264

У шести регіонах України запустили пілотний проект, «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину», із заміни покарання малолітнім злочинцям, які вчинили дрібні і середньої тяжкості злочини, участю у спеціальній роботі із юристами і психологами.

Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції України. Проект передбачає для дітей, які вперше вчинили злочин легкої або середньої тяжкості, замість притягнення до кримінальної відповідальності пройти через програму відновлення та уникнути покарання. Програма діятиме наразі у Донецькій, Львівській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях.

Відповідний наказ про запуск пілотного проекту підписали міністр юстиції Павло Петренко та Генеральний прокурор Юрій Луценко.

За словами Луценка, ключові умови участі неповнолітнього у цій програмі — це наявність потерпілої сторони, вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості, яких лише за минулий рік по всій країні було зафіксовано 2,5 тисячі, визнання неповнолітнім своєї вини і згода неповнолітнього і потерпілого взяти участь у цій програмі.

Процедура передбачає відвідання обвинувачуваного у злочині протягом певного часу заняття з психологом, тренінги, роботу з корпоративними наставниками тощо.

Своєю чергою, міністр юстиції Павло Петренко нагадав, що міністерство вже має успішний досвід запуску системи пробації для неповнолітніх, які отримали судові вироки. «Близько 1000 неповнолітніх, які мали вироки судів, не пішли до в’язниць, а пройшли через пробаційні програми. 98% з цих дітей повторно не вчинили злочин», — зазначив голова Мін'юсту.

Схожі новини