Передплата 2024 ВЗ

У Вашингтоні штурмував Капітолій, у Бресті - навчає англійської

Розшукуваний ФБР злочинець Івен Ньюмен одержав політичний притулок у Білорусі

За даними ФБР, розшукуваний злочинець Івен Ньюмен може бути "озброєним і небезпечним"... Фото FBI.
За даними ФБР, розшукуваний злочинець Івен Ньюмен може бути "озброєним і небезпечним"... Фото FBI.

Американець, якого ФБР розшукує за участь у штурмі Капітолія (Вашингтон, січень-2021), під час якого він побив поліціянта, перебуває у Білорусі. Як інформує білоруський опозиційний портал «Наша Нива», учасник штурму Капітолія викладає англійську мову в мовній школі у Бресті.

Нагадаємо, 6 січня 2021 року прихильники експрезидента США Дональда Трампа здійснили напад на будівлю Капітолія у Вашингтоні. Радикальні трампісти прагнули завадити двом палатам Конгресу затвердити перемогу Джо Байдена на президентських виборах-2020. Нападників підбурював до насильницьких дій сам Трамп, який брехав про те, що результати голосування були сфальсифіковані (Трамп і зараз це стверджує).

Одним з учасників штурму Капітолія був громадянин США Івен Ньюмен. Під час заворушень у Вашингтоні він ударив поліціянта й атакував інших службовців частинами металевої загорожі… На сайті Федерального бюро розслідувань (ФБР) зазначено, зокрема, що розшукуваний Ньюмен може бути «озброєним і небезпечним». Однак це не заважає цьому пану викладати англійську в мовній школі білоруського Бреста, пише «Наша нива».

Телесюжет «Прощавай, Америко» — про «жертву політичних переслідувань»

Державне білоруське ТБ зняло про Ньюмена пропагандистський сюжет. Розшукуваного ФБР злочинця представили як потерпілого від репресій у своїй країні американця, який врятувався у «найдемократичнішій країні світу»… Той телевізійний репортаж мав назву «Прощавай, Америко».

«ФБР внесло мене до списку найбільш розшукуваних злочинців, — пожалівся Ньюмен на білоруському ТБ. — Я знав, що якби хтось мене упізнав, то мене відразу б арештували. Тому я вирішив покинути США».

У березні 2021 року Івен Ньюман вилетів зі США до Італії, як порадив йому адвокат, начебто у службову поїздку. До Штатів більше не повернувся.

13 березня, інформує «Наша нива», Ньюмен прибув до українського Житомира, де, за його словами, незабаром потрапив під нагляд СБУ. «Це було політичне переслідування!» — розповів Ньюмен. І додав: «Сьогодні в Америці немає верховенства права! Це середньовіччя»… Із Житомира Ньюмен, напевно, подався до Білорусі. На думку трампіста, саме в тій країні є «верховенство права». За оцінками правозахисників, за ґратами в Білорусі перебуває близько 1500 політв'язнів…

Мовна школа International Language House, де викладає Івен Ньюмен, працює у Бресті з 2002 року. Як інформує «Наша нива», це єдина школа у Брестській області, акредитована Британською національною асоціацією English UK, яка співпрацює з Британською радою (British Council).

Схожі новини