Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Після того, як дівчина написала заяву до поліції, родина розділилася на два табори: одні повірили у зґвалтування, інші - ні …»

Батько-протодиякон роками знущався з доньки. Слідчі не одразу знайшли докази злочину

У Львові повідомили про підозру 44-річному львів'янину, який роками розбещував свою доньку, примушував її фотографуватися та зніматися оголеною. Таку інформацію на днях оприлюднила обласна прокуратура. Дівчина звернулася до психолога, який переконав її написати заяву до поліції…

Як довідалися журналісти, ґвалтував доньку протодиякон… А родина потерпілої 21-річної дівчини розділилася на два табори: одні повірили у зґвалтування, інші - ні … Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з адвокатом потерпілої дівчини Олегом Івановим. Розслідування у цій справі триває.
 — Пане Олеже, відомо, що 1,5 роки слідчі шукали докази цього злочину. І не вірили потерпілій дівчині…

— У таке важко повірити… Як так: рідний батько ґвалтує рідну доньку. Друга обставина — він діючий протодиякон. Утім досудове розслідування триває.

Важливий момент: після того, як потерпіла дівчина звернулась до поліції, вся їхня родина розділилася на два табори: ті, хто за неї, і ті, хто проти неї… Усі пересварилися між собою. Деякі родичі вважають, що вона з якихось мотивів зводить наклеп на нього… А дівчина довший час була замкнутою у собі, і нікому ні про що не розповідала. Вона боялась. Думала, що їй ніхто не повірить, і не дасть ходу цій справі.

Правоохоронні органи добре спрацювали, і таки провели обшук у квартирі підозрюваного, — каже Олег Іванов. — Слідчі зібрали достатньо доказів. Правоохоронці вилучили з його комп’ютера тисячі файлів. І довший час інформація не підтверджувалася. А коли знайшли ці фото та відео (а задля цього треба було багато інформації перевірити), йому оголосили підозру. Це серйозне звинувачення, а тому слідчі мали перестрахуватися декілька разів, щоб підозра була дійсно обґрунтованою.

— Так виглядає, що він дуже хитрий, добре маскувався…

— Не те слово… Він колись подавав рекламу в Інтернеті про те, що надає послуги з програмування та дизайну, займається розробкою сайтів. Коли правоохоронці йшли на обшук, розуміли, що він може знищити усі докази, бо добре знається у комп’ютерах.
Але як кожному педофілу, йому було важливо такі відео зберігати, передивлятися, щоб повертатися до тих подій… І переживати це знову. Зі слів слідчих, він усю інформацію ретельно ховав у комп’ютері, у різних папках. Такі злочинці, як правило, все прораховують на кілька кроків наперед, щоб їх не викрили. Злочин вчиняється так, щоби про нього ніхто не знав. Тому інформацію не одразу знайшли. З усіма доказами я буду ознайомлюватися, коли завершиться досудове розслідування.

— Чи можуть бути інші потерпілі?

— Це питання зараз розслідується. Наразі такої інформації немає.

— Дівчину перевіряли на детекторі брехні, чи вона говорить правду. Чи беруть слідчі до уваги інформацію з поліграфа?

— Останнім часом все частіше практикується поліграф. Про те це дослідження умовне. Воно слугує плюс-мінус орієнтиром, але точно не ляже в основу як доказ у справі. Слідчий вибудовує версії, виходячи з висновку поліграфа. Але ніколи не висуне підозру, не складе обвинувальний акт на основі досліджень з поліграфа. Така інформація «сира». Крім того, немає однозначних методик дослідження, є купа нюансів, які впливають на результат. У випадку з потерпілою дівчиною, результат з поліграфа був «розмитий». Взагалі не було зрозуміло, говорить вона правду, чи ні.

— А дівчина себе реалізувала у соціумі? Чому вона зараз звернулась до психолога?

— Дівчина вчиться, працює. Але мала депресивний стан, тому звернулась до психолога по допомогу. Психолог не може тиснути на пацієнта і щось йому рекомендувати. Казати: «Йди, пиши заяву». Це дуже тонкий момент. Психолог рекомендувала їй звернутися до поліції, казала, можливо, є інші постраждалі. Крім того, для людини, яка проходить психологічну корекцію, важливо, щоб її кривдник поніс покарання. Тоді ситуація буде завершена, вирішена. Психологу вдалося переконати дівчину звернутися до поліції.

— А де її мати?

— Дівчина нікому ні про що не розповідала. У мами не виникало жодної підозри. Потім вони з чоловіком розлучилися, не жили разом. Вона ходила до батька. Зараз у нього нова сім'я — дружина, є дитина. Тільки завдяки психологу інформація стало відомою.

— А він це відео лише для себе зберігав, чи, можливо, заробляв на цьому?

— Розслідування не завершене. Наразі про це невідомо. Але він як священнослужитель на своїй парафії, мав доступ до дітей…

Схожі новини