Передплата 2024 ВЗ

Таємниця розгадана? Вчені пояснили, куди дивиться Мона Ліза з картини Леонардо

  • 16.01.2019, 09:17
  • 5 366

Вченим Білефельдського університету в Німеччині вдалося довести, що у картини Мона Ліза не проявляється так званий «Ефект Мони Лізи».

Дослідники показали, що насправді жінка на портреті дивиться не прямо на глядача, а праворуч, повідомляє Gizmodo.

«Ефект Мони Лізи» — це термін, який використовується для опису відчуття того, що предмет художнього твору стежить за глядачем, коли він рухається. Це відбувається, коли погляд людини на зображенні спрямований прямо на глядача. Вчені вважають, що у самій Мони Лізи такого ефекту просто немає.

Погляд Мони Лізи, ймовірно, є найвідомішим аспектом живопису Да Вінчі. Незліченні люди стверджували, що дама на картині завжди спостерігає за ними, коли вони проходять мимо. Наукові групи вже вивчили цю особливість сприйняття і визнали, що «Ефект Мони Лізи», швидше за все, існує. Але, за словами команди з університету Білефельд в Німеччині, ніхто ніколи не проводив строгий тест, щоб побачити, чи присутній він при перегляді самої картини Леонардо.

Після проведення власних тестів команда опублікувала документ, в якому робиться висновок: «Немає сумнівів в існуванні ефекту Мони Лізи — такого просто не відбувається з самої Моною Лізою».

Психологи Себастьян Лот і Герні Хорстманн досліджували різні аспекти спілкування з роботами і аватарами. Зокрема, вони досліджували спрямований погляд, який важливий для взаємодії людей і роботів. Після того, як вони зіткнулися з ефектом Мони Лізи в своїй іншій роботі, вони вирішили провести достовірне дослідження картини.

Замість того, щоб запитати, чи відчувають люди, що Мона Ліза дивиться на них, їх запитали, куди, на їхню думку, дивляться очі картини. Цей експеримент був повторений 2000 разів. При цьому картина відображалася з різними рівнями збільшення, також її зрушували трохи вліво і вправо.

Більшість випробовуваних вважали, що зображена на картині жінка дивиться на праву сторону під середнім кутом 15,4 °, незалежно від умов випробування. Посилаючись на результати дослідження 2007 року, дослідники сказали, що люди відчувають, що за ними спостерігають, коли погляд спрямований на них під кутом зору 10 ° або 5 ° в будь-яку сторону. Таким чином, Мона Ліза не проходить тест на «ефект Мони Лізи».

У прес-релізі Герні Хорстманн підкреслив, що термін «ефект Мони Лізи» є «неправильним в своїй назві». У своїй оцінці люди спираються на свої власні нарцисичні тенденції, коли відчувають, що очі Мони Лізи слідують за ними.

«Це ілюструє сильне бажання, щоб на вас дивилися і хтось був центром уваги іншої людини. Вам хочеться мати відношення до будь-кого, навіть якщо ви зовсім не знаєте цю людину», — зазначив Хортманн.

Схожі новини