Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вбивство мера Гданська: свідчення очевидців про напад на сцені

  • 14.01.2019, 21:19
  • 1 070

Декілька ударів у серце просто під час виступу на сцені. Мера польського міста Гданськ убили на благодійному концерті «Великий оркестр святкової помочі». Після атаки нападник виголосив зі сцени, що це помста опозиційній партії Platforma obywatelska (Громадянська платформа), через яку він начебто несправедливо відсидів у в’язниці.

Мера міста прооперували, якийсь час його життя штучно підтримували апарати, однак безрезультатно: вдень 14 січня Адамовіч помер. Громадське знайшло очевидців цієї події — розповідаємо про те, що трапилось із перших уст, розповідає «Громадське».

Вбивство

У неділю о 20:00 в Гданську, за декілька хвилин після того як мер міста Павел Адамовіч виголосив святкову промову, і всі чекали на салюти та лазерне шоу, на сцену вибіг чоловік з ножем і завдав міському голові декілька ударів у серце. Це сталося оразу після закінчення зворотнього відліку до світлового шоу.

Після цього нападник ще близько хвилини стояв на сцені поруч із іншими учасниками дійства, серед яких були й діти. Він вихопив мікрофон і оголосив перед тисячним натовпом: «Привіт! Привіт! Мене звуть Стефан. Я сидів невинно у в'язниці, й Громадянська платформа катувала мене. Саме тому загинув Адамовіч». Після цього на сцену нарешті вибігла охорона й повалила чоловіка на підлогу.

«Я вперше у своєму житті стала свідком чогось подібного», — ділиться Оля Борковська, яка була присутня на концерті. У неї тремтить голос. — «Я стояла трохи далі від сцени. За декілька секунд, коли вже мали бути салюти, всі витягнули телефони, щоб їх знімати. Але… нічого не сталося — всі були розгублені, бо не розуміли, чому нічого не відбувається. На сцені почалася штовханина. Раптом напустили дуже багато штучного диму, щоб людям нічого не було видно, і щоб вони не хвилювалися.

Ми думали, що може комусь з організаторів стало погано на сцені — ніхто не уявляв, що це напад на мера міста. Ведучі нічого не пояснили, лише оголосили: «Концерт завершено, просимо всіх розійтися, до побачення». Лише попросили швидко зробити доступ для карет швидкої допомоги, вони сказали, що на вагу зараз кожна секунда".

Алісія Манкевіч, яка також була присутня на події, додає:

«Після цього сказали, що атакували мера міста. Люди були спустошені. Коли ми зрозуміли, що на концерті напали з ножем, і напали не на будь-кого, а на людину, в якої має бути найкраща охорона — людей охопив страх. Мої відчуття були схожими — я хотіла якомога швидше вибратися з того місця й дізнатися більше через медіа. І коли вже я прочитала, і це підтвердили на 100%, я просто не могла в це повірити. Буквально за хвилину до нападу Адамовіч оголошував промову зі сцени й був дуже веселим. „Великий оркестр святкової помочі“ — це ж дуже відома акція, яка відбувається вже стільки років. Ніхто й уявити не міг, що за хвилю може статися таке…».

Співробітники служби безпеки схопили чоловіка після того, як він напав із ножем і поранив мера Гданська Павла Адамовіча, коли той виступав на сцені під час різдвяного благодійного концерту у Гданську, Польща,
Співробітники служби безпеки схопили чоловіка після того, як він напав із ножем і поранив мера Гданська Павла Адамовіча, коли той виступав на сцені під час різдвяного благодійного концерту у Гданську, Польща,

Вбивця

Джинси, темна куртка, яскрава шапка. Мера Гданська вбив 27-річний мешканець міста Стефан Вілмонт. У грудні він вийшов на волю з в’язниці, де просидів 5,5 років за збройне пограбування чотирьох банків. Він захоплювався військовою тематикою, а попередні злочини, як сам зізнався на суді в 2014 році, планував ретельно — з допомогою Google Street View обирав малолюдні місця, де поруч є парковки таксі — бо саме на них тікав із місця злочину. Перед тим, як пограбувати банки, купував нове вбрання, яке після злочину викидав у смітники: в різні урни по одній одиниці одягу.

Схоже, вбивство мера Гданська злочинець також спланував дуже ретельно. Щоб обійти охорону, Стефан Вілмонт видрукував собі фейкову картку акредитації медіа. Він спеціально вибрав момент, коли в усіх були увімкнені камери телефонів — люди очікували зняти світлове шоу. Він знав, коли і з якого боку піднятися на сцену. Він знав, як зробити це найбільш ефектно.

Тікати після нападу злочинець не збирався. Він стояв на сцені, поки до нього не підбігли охоронці. Вони відреагували надто пізно.

Неналежна охорона

«Охоронці на події були, якщо 20-річних хлопців у світловідбиваючих жилетах можна назвати охоронцями, — розповідає Алісія Манкевіч. — На мій погляд, охорона події могла бути значно кращою, я не почувалася там у безпеці».

Оля Борковська додає: «При вході всім перевіряли сумки й наплічники, але це нічого не дало. Нападника, мабуть, пропустили без перевірок, адже він мав картку з написом „Медіа“, тож міг потрапити ближче до сцени, куди не пускали звичайних людей. Охоронці відреагували запізно. Після того, як це сталося, я бачила їхні обличчя, і в мене склалося враження, що вони просто боялись підійти до цього чоловіка з ножем у руці».

Сама охоронна фірма, яка відповідала за безпеку на заході, відмовилася від коментарів журналістам.

Атмосфера в Гданську

Гданськ — місто, яке на останніх місцевих виборах підтримало «Громадянську платформу». У місті здебільшого підтримують опозицію.

«В Троймісті (конгломерація Гданськ, Сопот, Ґдиня, — ред.) зараз кожен прикутий до екранів і стежить за останніми новинами. Всі про це говорять, запитують у знайомих, які це бачили. Місто в стані шоку», — ділиться Оля Борковська.

Алісія Манкевіч каже: «Настрої в Троймісті, м’яко кажучи, не дуже оптимістичні. Тут люди дуже шанували Павла Адамовіча, і нам складно усвідомити й прийняти, що його більше немає. Я не можу зорієнтуватися на роботі й на щоденних обов’язках, і в мене таке враження, що більшість людей теж. Мер Гданська був дуже шанованою людиною, він робив дуже багато для свого міста».

Лікарня медичного університету, де оперували і намагались врятувати пораненого Павела Адамовіча, Гданськ, Польща, 13 січня 2019 року
Лікарня медичного університету, де оперували і намагались врятувати пораненого Павела Адамовіча, Гданськ, Польща, 13 січня 2019 року
Біля пунктів збору крові у Гданську вишикувалися черги. Лікарня медичного університету, де оперували і намагались врятувати пораненого Павела Адамовіча, Гданськ, Польща, 13 січня 2019 року
Біля пунктів збору крові у Гданську вишикувалися черги. Лікарня медичного університету, де оперували і намагались врятувати пораненого Павела Адамовіча, Гданськ, Польща, 13 січня 2019 року

Реакція

Після новин про напад на мера й складну п’ятигодинну операцію, біля пунктів збору крові у Гданську вишикувалися черги. Загалом на проведення операції було витрачено 18 літрів крові, медіа закликали людей здавати її — однак більшість й так робила це без примусу.

Новину про смерть мера повідомив міністр охорони здоров’я Польщі Лукаш Шумовскі. Він вийшов до журналістів під шпиталем із словами: «Боротьбу за життя мера не вдалося виграти. Нехай спочиває з миром». Після новин про смерть мера люди, що зібрались у шпиталі, не приховували сліз.

Польські політики відреагували зразу після атаки. Президент Польщі Анжей Дуда написав: «Зазвичай ми розходимося з мером Павлом Адамовичем у поглядах на те, як слід вести публічні справи та державні справи, але сьогодні я безумовно з ним і його родичами, як і, сподіваюся, усі наших співвітчизники. Я молюся за відновлення його сил».

Втім, молитви виявились безсилими. Після новин про смерть Адамовіча голова Європейської Ради й екс-прем'єр Польщі Дональд Туск написав: «Павле, ніколи про тебе не забудемо. Прощавай, Друже».

Про вбивство написали великі світові медіа: New York Times, The Washington Post, The Guardianта інші.

Дружина мера Гданська на момент нападу перебувала в США. Вона вирішила терміново повернутись до Польщі — по неї вислали урядовий літак. Втім, побачити чоловіка живим вона не встигла.

Ввечері 14 січня по всій Польщі заплановані великі «Віче проти насильства й ненависті». У вівторок у Гданську має відбутися марш з таким самим гаслом, в ньому має взяти участь президент Польщі Анжей Дуда.

Ким був Павел Адамовіч

Павел Адамовіч був мером Гданська 21 рік — з 1998 року. Його переобирали 6 разів, — тричі в першому турі, й тричі в другому, завжди з великою перевагою. Перед здобуттям посади був проректором в Гданському університеті, де закінчив юридичний факультет.

За свою діяльність був нагороджений багатьма почесними польськими та європейськими орденами.

Павлу Адамовічу було 54 роки. Крім дружини, в нього залишилось двоє доньок: 16 і 9 років.

Схожі новини