Передплата 2024 ВЗ

Активіста Михайлика прооперують сьогодні у Мюнхені

  • 11.01.2019, 11:29
  • 650

Сьогодні, 11 січня, німецькі витягнуть кулю з лівої легені, що застрягла поруч з серцем, одеського громадського діяча Олега Михайлика.

Операція, оплату якої взяв на себе німецький уряд, проводиться у кращій клініці Мюнхена у присутності представників німецької поліції, пише «Укрінформ».

«Мене відвідали в клініці представники німецької кримінальної поліції. Завтра вони будуть бути присутні на операції. І саме вони, а не я, передадуть вилучену з мене кулю українським правоохоронцям. Частину справи зроблено!.. Я не зможу перерахувати всіх, хто мені допомагав і змушував Нацполіцію і Генпрокуратуру працювати, оскільки таких людей дуже багато… Але я просто зобов'язаний подякувати всім членам Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради», — повідомив напередодні Михайлик у Facebook.

За його словами, Мюнхенський інститут кримінальних експертиз готовий провести експертизу кулі відразу ж після її вилучення. Для української сторони це нічого не коштуватиме, оскільки видатки візьме на себе німецький уряд, якщо Генеральна прокуратура України уповноважить німецьку сторону провести таку експертизу, додав Михайлик.

Операція запланована на ранок п'ятниці, уточнив він.

Як повідомляв Укрінформ, хірургам мюнхенської клініки, які планували отримати 9 січня кулю з легені Михайлика, довелося відкласти на кілька днів операцію через відсутність пакету супровідних документів з боку ГПУ і МВС.

Слід зазначити, що адвокат Михайлика — Вадим Оксюта сказав, що сторона потерпілого не повинна звертатися в органи Генпрокуратури, оскільки це не передбачено законом. Однак юрист уточнив, що надав докази і що заздалегідь повідомив про операції у ФРН в Головне слідче управління Нацполіції.

Він уточнив, що в грудні змінився орган досудового розслідування — на Головне слідче управління Нацполіції. 19 грудня було повідомлено керівнику слідчої групи Сергію Гуменюку про те, коли і де буде проходити операція з вилучення кулі.

Нагадаємо, 4 січня було оприлюднено спільну заяву Олексія Прокопенка, Люби Шипович, Тетяни Ворожко та інших українців зарубіжжя, в якій вони вимагали від Генпрокуратури і Нацполіції України не зволікати з оформленням документів для виїзду в Німеччину потерпілого від замаху громадського діяча Михайлика — на операцію з вилучення кулі з легені.

Підписанти заяви, зокрема, вимагали надати вичерпний, відповідним чином оформлений, згідно з нормами міжнародного права пакет документів для організації заходів з вилучення кулі з легені Олега до матеріалів розслідування справи в якості речового доказу.

Замах на вбивство українського політика, громадського діяча Олега Михайлика було скоєно восени 2018 року в Одесі біля його ж будинку. Досі триває досудове розслідування кримінальної справи. Один із трьох підозрюваних поліцією випущений з-під варти.

Схожі новини