Передплата 2024 «Добра кухня»

Перевінчування та перехрещування: У ПЦУ розповіли, чи залишаються чинними таїнства, здійснені в УПЦ МП

  • 10.01.2019, 12:44
  • 577

В Україні ширяться чутки про неканонічність таїнств, звершених у церквах Московського патріархату.

Про це йдеться у сюжеті «Сніданок з 1+1».

У соцмережах жартують про відродження Православної церкви України. Мовляв, усі таїнства, зокрема, хрещення та вінчання, що здійснили у храмах Московського патріархату — відтепер недійсні.

Однак, переважна більшість українців, яких опитала студія «Сніданку» не будуть перевінчуватися чи перехрещуватися. Утім, усі нові таїнства відтепер проводитимуть лише у відродженій православній церкві України.

«Самі, на жаль, хрестилися в Московському патріархаті, бо це було дуже давно. Ну, а зараз ходимо ось в Українську православну церкву. З дітками. Похрестилися, помолилися», — розповідають віряни.

Натомість, у самій Українській православній церкві запевняють: визнають святість усіх церков. І просять: в жодному разі не перехрещувати дитину та не перевінчуватися.

«Хоча були випадки, коли дитину хрестили в Київському патріархаті, а в Московському патріархаті казали: це таїнство є не дійсним, давайте перехрещувати. І це неправильна позиція. І це якраз є гріховно, коли перехрещували», — розповідає клірик трапезного храму Софії Київської Іван Сидор.

За його словами, чутки про необхідність перехрещення чи перевінчання поширюють із Росії. Ті, хто не зацікавлений у незалежності української церкви.

«Я можу порівняти також з тими заявами, що от зараз будуть переходити парафії, буде пролиття крові, будуть заставляти людей силою. Ледь не під дулами автоматів переходити. Знову ж таки, це говорять тільки ті люди, ті сили, ті журналісти, які відстоюють інтереси російської церкви. Для нас краще, щоб перехід був вільним і мирним», — запевняє священик.

Після Об’єднавчого собору та утворення Помісної церкви, що відбулося у Києві 15 грудня, в різних регіонах України розпочалися переходи парафій із церков Московського патріархату до єдиної Православної церкви України. Вже підтверджено майже 50 таких випадків.

Схожі новини