Передплата 2024 «Добра кухня»

Як визначити вид зубного болю за відчуттями?

  • 09.01.2019, 12:56
  • 24K

Біль — один із найстрашніших кошмарів багатьох людей. Зубний біль викликає паніку і почуття безпорадності, аж доки не подіють знеболюючі препарати. Біль буває настільки сильним, що…

Визначаємо вид і локалізацію зубного болю за відчуттями

Біль — один із найстрашніших кошмарів багатьох людей. Зубний біль викликає паніку і почуття безпорадності, аж доки не подіють знеболюючі препарати. Біль буває настільки сильним, що стає практично неможливо визначити його епіцентр — біль може віддавати в щелепу, у вухо, в горло або в щоку. З’ясування причини болю, визначення його локації дасть можливість краще підготуватися до його проявів.

Види зубного болю і його локалізація

Пульпіт і зараження кореневого каналу.

Такий біль подібний до відчуття, немов зуб пронизують крижаною паличкою, і усе всередині пульсує і посилає вібрації в сусідні області. Причиною такого прояву болю є глибинний карієс, що зруйнував верхній шар емалі і перейшов в пульпу — шар, повний нервових закінчень і м’яких зубних структур. Зупинити біль можна, для цього необхідно вичистити порожнину від заражених клітин і заповнити її спеціальним композитним матеріалом. Якщо інфекція спустилася в канали, то доведеться очистити і їх, і, можливо, навіть вставити штифти або гутаперчу більше про лікування кореневих каналів шляхом пломбування можна дізнатись у нас на сайті.

Запалення ясен.

Біль від запалення ясен не такий різкий — пацієнт відчуває приливи ниючого, злегка пульсуючого, але не дуже різкого болю по усій лінії ясен. Заснути з таким болем неможливо — тут також необхідні знеболюючі препарати. Такі прояви болю — це ознаки пародонтозу, періодонтиту і гінгівіту. Джерелом для інфекції служить накопичений наліт і тартар, що спустився під лінію ясен до ясенної кишені. Щоб позбавитися від болю, пацієнт повинен пройти професійне чищення зубів, можливо кюретаж пародонтальних кишень, невелику дезінфекцію і лікування очищених ясен. Усе це можливо зробити за один прийом, якщо накопичення тартар невеликі.

Комбіновані запалення.

На жаль, інфекція може переміщатися по тканинах, як їй завгодно і залежно від того, наскільки пацієнт ігнорував перші ознаки запалення, може переходити на інші області. Приміром, запалення зубного кореня може також зачепити довколишні ясна або навпаки — запалення ясен може інфікувати тканини зубного кореня і щелепної кістки. Больові відчуття при цьому посилюються і можуть бути одночасно пронизливими і ниючими, різкими і помірними, можуть вщухати і поновлюватися від одного ковтка води або торкання запаленої області. Єдиним способом позбавитися від цього болю є цифрова діагностика порожнини рота і лікування необхідної області. Можливо, що знадобиться лікування/видалення тканин тільки на одній ділянці з двох, але таке рішення приймає тільки пародонтолог або ендодонтолог.

Зараження щелепної кістки.

Це найсильніший біль, який можна відчути в області щелепно-лицьового відділу. Такий біль пронизує, ниє і перетворюється на постійну мігрень. Можливі «потсрілювання» у вухах та біль у горлі. У людини пропадає апетит, їй важко навіть говорити, оскільки вона відчуває кожен рух щелепи. У цій ситуації потрібне хірургічне втручання і можливо навіть видалення зубів, що викликали або перейняли абсцес. Якщо Ви помітили за собою деякі з подібних ознак або знаєте, що у Вас є карієс, який може перерости в пульпіт і захворювання ясен, запишіться на безкоштовну консультацію в стоматологічну клініку «СКАЙКЛІНІК». На прийомі можна провести повну цифрову діагностику і визначити проблеми, які в майбутньому можуть стати загрозою для здоров’я зубів і ясен. Клієнти з нападами болю приймаються в клініці без черги, навіть якщо вони Ви не є зареєстрованими пацієнтами!

Запис на консультацію у сучасну сімейну стоматологію СкайКлінік у Києві проводиться онлайн, по телефону або по електронній пошті.
Прийоми проводяться щодня! От і все. Сподіваємося, ця стаття була для Вас цікавою. Бережіть себе!