Передплата 2024 ВЗ

Небезпечний зелений чай з Китаю, який містить отруйний пестицид, вилучать з продажу

В Україну потрапив зелений чай, який містить небезпечну речовину — антрахінон. Така інформація надійшла до Держпродспоживслужби через систему RASFF. Це всесвітня система повідомлень про невідповідність у харчових продуктах. За допомогою цієї інформації можна запобігати їхньому поширенню.

Чай завезли з Китайської Народної Республіки через Нідерланди. Імпортер — Heuschen & Schrouff, Oriental Foods Trading B.V. Продукт доставили до окремих держав-членів ЄС та України.

Антрахінон — жовта або сіра кристалічна речовина. Похідні антрахінону застосовуються як барвники. У медицині застосовується як проносний засіб, у сільському господарстві — для відлякування птахів після посівної. У Євросоюзі антрахінон заборонений як небезпечний для здоров'я споживачів і потенційно канцерогенний пестицид.

Нагадаємо, нещодавно українські фахівці з Держпродспоживслужби отримали інформацію, що у медовій помелі, яку експортували до України з Китаю, виявили небезпечні пестициди (ізокарбофос). В Україні, до слова, немає обладнання, яке б дозволило ці пестициди виявляти. Тому максимум, що могли зробити львівські фахівці з Держпродспоживслужби, це конфіскувати помело, яким на ринках торгують без документів (для перевірки магазинів у них немає підстав).

Як повідомив журналісту «ВЗ» начальник управління Держпродспоживслужби у Львівській області Ростислав Волошин, повідомлення про чай тут отримали 29 грудня.

«Йдеться власне про цей зелений чай і власне цього виробника (на фото). Це повідомлення ми відразу надіслали усім нашим структурним підрозділам. І вони під час планових перевірок звертатимуть увагу, чи є такий чай у продажу. Якщо його виявлять, то вилучать», — каже Волошин.

Цікавлюся у чиновника, як часто їхні працівники проводять планові перевірки.

«Згідно з планом. Якщо брати супермаркети, вони перевіряються щороку. Але цього року набули чинності нові правила: ми розробляємо критерії ризику. Підприємства з високим рівнем ризику перевірятимемо раз на три місяці. Це м'ясопереробні підприємства, супермаркети, де розробляють туші, у яких є у продажу напівфабрикати. Але оскільки ми плануємо свою роботу у вересні попереднього року, то на 2019 рік планували перевірки за старим законодавством», — повідомляє він.

«І ви не будете змінювати план?».

«Якщо Київ дасть вказівку. Але це не передбачено законодавством, оскільки регуляторна політика це питання контролює, і вони будуть вважати це порушенням законодавства».

«А коли ви отримуєте сигнали через міжнародну систему про шкідливі речовини у продуктах, чи можете якісь кроки робити одразу?» — запитую.

«Ми не маємо підстав для перевірки, — веде далі Ростислав Волошин. — Але якщо є чітке повідомлення (заяви від споживачів), що у такому-то супермаркеті реалізують такий чай, тоді ми маємо підстави вийти на місце. Усі дослідження тих чи інших речовин у продуктах проводять спеціалізовані лабораторії. Держпродспоживслужба, згідно із законодавством, не відбирає проб, наприклад, того ж чаю. Ми лише можемо його вилучити. Цього року планових перевірок ще не проводили».

Схожі новини