Передплата 2024 ВЗ

750 кілограмів отруйного помело потрапило на Львівщину

Фахівці застерігають не купувати екзотичного цитрусового фрукта, «нашпигованого» пестицидами.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, на Львівщину потрапило 750 кілограмів медового помело з токсичними пестицидами. Чиновники намагаються відслідкувати, у які торгові точки отруйний екзотичний фрукт потрапив. Обіцяють товар вилучити.

Наша газета писала про те, як працівники редакції отруїлися помело, яке до України завозять з Китаю. В обласному управлінні Держпродспоживслужби розповіли, інформацію про помело з пестицидами отримали 21 листопада по системі RASFF (це всесвітня система повідомлень про невідповідність у харчових продуктах). У ньому було зазначено дві фірми, які торгують помелом, одна київська, інша— львівська. Щодо львівської фірми, вони вказали у Львові лише юридичну адресу. А це — квартира на п'ятому поверсі… Відомо, що ця фірма має склади з фруктами в Закарпатській та Тернопільські області. У які торгові точки помело транспортували зі складів — чиновники встановлюють.

У магазині, де колеги купували помело сказали, що привезли його з… «Шувару». Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області домовилося з керівництвом оптового ринку «Шувар», що передаватимуть на контроль кожну нову партію цих цитрусових.

Слід зауважити, що виявлені пестициди дуже небезпечні. Завідувач лабораторії обміну речовин інституту біології тварин ім. С. Гжицького Юрій Салига написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Можливо, ви звернули увагу, що у багатьох магазинах з’явилося багато великих цитрусових фруктів, які називаються помело. Хто уже купив — не їжте їх! У них виявлено небезпечний пестицид ізокарбофос! Мова йде про окрему партію фруктів, які забракували.

Ізокарбофос належить до класу фосфорорганічних сполук, які є надзвичайно токсичні і небезпечні для здоров’я людини! Наша лабораторія досліджує їхню токсичність уже понад 10 років і головне, що я можу з усією відповідальністю сказати — небезпека фосфорорганічних пестицидів є значно вища, ніж уявляє пересічний споживач! Ці сполуки діють на більшість систем організму, але найбільше — на нервову систему, на мозок! Чим молодший організм — тим небезпечніша дія! Наслідки впливу цих сполук можуть проявитися навіть через багато років і на наступному поколінні. Це дуже і дуже серйозна небезпека. Звичайно, що один-два забруднених фрукти — це не смертельно, але краще не споживати навіть мінімальних кількостей фосфорорганічних сполук".

Юрій Салига наголошує на тому, що інші фрукти також можуть бути певною мірою забруднені фосфорорганічними пестицидами і радить таке: «Щоб застерегтися від їх можливого потрапляння в організм робіть наступне: обов'язково мийте їх теплою водою перед споживанням. Ще краще — замочіть їх на 20 хвилин у слабкому розчині соди. Не вживайте у їжу шкірку цих фруктів».

Схожі новини