Передплата 2024 «Добра кухня»

Експерти розповіли, чи можна пити каву на голодний шлунок

  • 23.11.2018, 10:10
  • 4 796

Кава — напій, з якого багато хто починає свій день. А от чи варто її пити на голодний шлунок, розповіли дієтологи.

Рекомендації про те, які напої не підходять для вживання натщесерце, оприлюднила національна Асоціація дієтологів, пише 24apteka.

Першою в списку напоїв, які абсолютно не варто пити натще, стала холодна вода. За словами фахівців пиття холодної води відразу після пробудження провокує спазми шлунку, що може призвести до болем і порушенням травлення.

Також для вживання на порожній шлунок може бути небезпечна мінералка. Насичена газами, вона дратує ніжні слизові тканини травних органів, що може стати причиною запалення.

Наступний напій — кава. Її головний компонент, кофеїн, активізує роботу видільної системи організму, який починає посилено виробляти травні соки і жовч. Якщо в шлунку при цьому немає їжі, подібні виділення, повні кислот, можуть сильно пошкодити тканини, запустивши механізми розвитку гастриту і виразки.

До речі, схожим ефектом володіють соки, — тому їх теж не потрібно пити натще, інакше в шлунку почнеться «самоїдство».

Небажані для порожнього шлунку і кисломолочні напої — їх краще вживати після основного блюда. Якщо пити кисле молоко або кефір натще, бактерії, що містяться у тих напоях просто гинуть в агресивному середовищі порожнього шлунку і не приносять організмові жодної користі.

А от найкориснішим питвом натще медики вважають чисту воду кімнатної температури.

Схожі новини