Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна ніколи не була і не буде канонічною територією Російської церкви, — Порошенко

  • 14.10.2018, 11:34
  • 815

Україна ніколи не була, не є і не буде канонічною територією Російської православної церкви.

Про це під час молебню на Софійській площі в Києві повідомив президент України Петро Порошенко, передає «112 Україна».

Порошенко заявив, що ніхто не має права спекулювати на нібито неканонічності непідвладних Москві церков.

«Нарешті Вселенський патріарх остаточно проголосив незаконною московську анексію київської митрополії, здійснену ще в кінці XVII ст. Ясно і недвозначно ним заявлено, що Російська православна церква не має канонічних прав православної церкви в Україні, що наша православна церква не має підпорядкування Російській православної церкви, і Україна не була, не є і не буде канонічною територією Російської Церкви», — зазначив український президент.

Він додав, що відновлення незалежності в 1991 році цілком логічно повернуло на порядок денний і проблему незалежної православної церкви.

«Тому завершити справу, яку Іван Огієнко назвав справою повного „розмосковлення“ нашої церкви, зараз випало нашому з вами поколінню. І ми з вами це робимо», — підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, що 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю Україні є Константинополь. Також Синод зняв анафему з глави УПЦ К П Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об'єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

Схожі новини