Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Русский дом» пост здав, «Будинок воїна» пост прийняв

Напередодні Свята Покрови і Дня захисника України відбудеться відкриття патріотичного центру і мілітарної колекції відомого АТОвця. А ще позаторік тут був Російський культурний центр.

У суботу, 13 жовтня, за день до Свята Покрови і Дня захисника України, у Львові на вулиці Короленка, 1-А відбудеться урочисте відкриття «Будинку воїна».

У реконструкцію напівзруйнованого приміщення вклали 6 мільйонів 165 тисяч гривень з обласної скарбниці. Ще торік тут на правах незаконної оренди розміщувався Російський культурний центр (Львівська обласна рада ухвалила на сесії рішення про виселення центру «русского мира» і передала приміщення на баланс комунальної власності облради).

На свято прийдуть фронтовики, народні депутати від Львівщини, керівництво Львівської обласної ради та Львівської ОДА.

У програмі — освячення будинку, відкриття виставки мілітарної колекції АТОвця Володимира Правосудова (позивний «Штурм»), показ кінофільмів, який триватиме три дні — з 13 по 15 жовтня. Родзинка свята — фронтовики одягнуть військові однострої — від часів короля Данила до АТО. Напередодні відкриття, журналіст «ВЗ» побувала у «Будинок воїна», щоб побачити останні приготування та завершення ремонту.

…У «Будинок воїна» вирушила разом із заступником голови Львівської обласної ради Володимиром Гірняком, який є головою комісії, яка займалася процесом виселення Російського культурного центру та облаштуванням тут осередку української військової звитяги. Хоча тут ще тривають ремонтні роботи, але перші враження — позитивні. Звертаю увагу на красивий фасад будівлі. Дах привели до ладу, але яскраво-голубий колір покрівлі таки залишили (в цей колір дах пофарбували російські культурні товариства, які орендували тут приміщення).

«Та все гаразд! Колір даху не дисонує з фасадом, а навпаки підкреслює його та пасує до споруди», — пояснив Володимир Гірняк.

Один з робітників показує, як при вході до будинку (біля сходів) все вимощено плиткою. Новації до проекту внесли для того, щоб відвідувачам було комфортно і вони не топталися у клумбі. Заходимо всередину. Тут кипить робота, працюють робітники і техніка. Повсюди чимало будівельних матеріалів. Представник підрядника звертає мою увагу на нові дерев’яні вікна коричневого кольору. В історичній будівлі не могли поставити пластикові. Всередині ремонт теж сучасний. Стіни пофарбовані у бежевий колір, під стелею — багети. Заходимо в актовий зал. Його не впізнати. Пригадую, яке жахіття тут творилося за часів «господарювання» деяких російських товариств: поламана і гнила підлога, старі радянські меблі, які дихали на ладан, а ще — сперте повітря. Тепер в колишньому актовому залі залишили сцену і додали балкон із сталевими поручнями. Кажуть, балкон потрібен для того, щоб збільшити площу для мілітарних експозицій.

Володимир Гірняк прискіпливо проінспектував ремонт, запитав у робітників, коли «квітка». Пообіцяли, що у п’ятницю тут буде генеральне прибирання, потім завезуть частину меблів та експозицію.

«На суботу все буде готове. Встигаємо, все йде за графіком», — відзвітував один з робітників.

У Львівській обласній раді не «на диктофон» кажуть, що з ремонтом могли б вкластися раніше. Але Державна архітектурна будівельна інспекція Львівської області затягувала з погодженням на реконструкцію будівлі на Короленка, 1-А. 31 травня 2018 року обласна рада підписала з підрядником договір, а будівельні роботи стартували лише 10 липня… Тож через бюрократичні процедури з реконструкцією довелося неабияк поспішити.

«Підготовчі роботи до відкриття не згортаються навіть у вихідний, — каже Гірняк. — Темпи шалені, бо вже у суботу колишній осередок українофобів відриє двері для нового призначення — служити інтересам наших захисників. «Будинок воїна» — умовна назва. Інший варіант, який обговорюють — «Будинок ветерана».

Тут буде місце зустрічі АТОвців та їх родин, культурні заходи, зокрема мистецькі виставки.

А тим часом…

14 жовтня, о 14-й годині, на проспекті Свободи, з нагоди річниці створення УПА відбудеться Марш захисників України. Участь у марші візьмуть 1200 військовослужбовців зі всієї Львівщини, учасники АТО, ветерани УПА волонтери, реконструктори в одностроях УПА та козацькі громадські організації. Завершить марш проїзд колони з 55 одиниць техніки та озброєння.

«Цей захід важливий, бо долучені і учасники АТО, і волонтери, і добровольці. Усі хто прийде цього дня у центр Львова зможе відчути силу та міць нашого війська, що утверджується усе більше протягом останніх років», — розповіла на брифінгу директор департаменту з питань культури, національностей та релігії Львівської ОДА Мирослава Туркало.

Схожі новини