Передплата 2024 ВЗ

Мисливські трофеї, шурпа, змагання собак…

На перший міжнародний фестиваль «Мисливська ватра» з’їхалися кількасот любителів полювання на дичину, деякі навіть демонстрували рик благородного оленя.

У Сколівському ландшафтному парку палацу барона Альберта Гределя (знаний лісівник та мисливець XIX століття) відбувся міжнародний фестиваль «Мисливська Ватра». Востаннє такий фестиваль на теренах Львівщини відгримів 1939 року. Зі своїми трофеями приїхали мисливці та лісівники зі всієї Львівщини, а також поціновувачі полювання за дичиною з Польщі, Угорщини. На Львівщині зареєстровано понад 47 тисяч мисливців, з них — 17,8 тисяч — ті, які активно полюють. Двісті мисливців — представниці прекрасної половини людства. На професійному святі лісівників та мисливців, жінки з незвичним хобі демонтували не гірші трофеї, ніж чоловіки. Серед VIP-гостей фесту — голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Львівської облради Олександр Ганущин, почесні консули кількох держав, керівництво Сколівського району. На фестивалі «Мисливська ватра побувала» журналіст «ВЗ».

… Людей на святі стільки, що ніде яблуку впасти. З перших хвилин відчуваєш настроєвість, теплу і родинну атмосферу. Кажуть, мисливство — більше, ніж стиль життя. Йду на ярмарок мисливських товарів та трофеїв. Між ятками ходять місцеві господині, пропонують домашню випічку. Шматок сирника — 25 гривень, пампух — 15. Перекусити можна у секторі, де мисливці варять бограч, смажать шашлики, картоплю, дичину на вертелі. За миску бограчу правлять 35 гривень, за порцію шашлику — 55−60 гривень (ціни майже такі самі, як на львівських фестивалях. — Авт.).

Мене зацікавили товари для полювання. Найдешевша кепка для мисливця — 180 гривень, капелюхи трохи дорожчі, взуття (гумові чоботи) — від 400 гривень, чохли для патронів — 280. Сумка для патронів — від 500 грн, ремені для рушниць — 120 грн. Зброя для мисливців — 3,9 тисяч гривень (гвинтівка), рушниці — від 5 тисяч гривень. Пневматичні пістолети — від півтори тисячі гривень. Мисливські ножі — 250−900 гривень.

Між ятками мисливців зустріла голову облради Олександра Ганущина. На урочистостях він співав, пританцьовував, веселився. На ярмарку із зацікавленням розглядав трофеї мисливців, зокрема роги оленя. Запитую, що купив. Олександр Ганущин зізнався «ВЗ», що трофеї йому сподобалися, але нічого не придбав. На пам’ять про фестиваль «Мисливська ватра» придбав лише мисливський капелюх, заплатив тисячу гривень. На полювання не ходить, бо це не його. А ось капелюх, можливо, буде першим кроком, щоб піти на лови.

Голова обласного товариства мисливців та рибалок, лісівник зі стажем Василь Олійник розповів «ВЗ», що зараз стартував сезон полювання на пернату дичину — качки. Полювати на качок можна буде до 1 грудня. «Полюю з 1975 року, — хвалиться пан Василь. — Це стиль життя. Мій найкращий трофей — роги оленя. Мисливство — не дешева річ. Днями пішов у магазин за чохлом для рушниці, а мені сказали, що коштує півтори тисячі гривень. Я був в шоці… За підрахунками, разом з дозволами та усім необхідним спорядженням це хобі обійдеться у 15−18 тисяч гривень. Посвідчення мисливців коштує 61 грн. За 400 гривень можна вирішити усі питання з документами».

Мисливець зі стажем Іван Варварченко прийшов на фест зі собаками. «Хороша мисливська собака — 80% успіху у полюванні, — каже пан Іван. — Вона знаходить дичину, принесе її мисливцю. Їх навіть не треба вчити цьому ремеслу. В таких собак уже „в крові“ закладено фах полювання. Мої собаки їздять на чемпіонати».

До розмови приєдналася дружина пана Івана — Наталія, яка гралася з мисливською собакою за кличкою Айва. Каже, вона теж мисливець. За професією жінка економіст, але у вільний від роботи час йде на полювання. «Розумію, що це не жіноча справа, але просто хотіла бути поруч з чоловіком, — пояснює Наталія Варварченко. — Ми одружилися, він почав ходити на полювання, став затятим мисливцем. Мені на вихідних стало сумно. Фотографую трофеї. Трофей, яким пишаюся найбільше — це мій чоловік. А я більше займаюся собаками, треную їх, кормлю, виховую».

І ось на змагання вийшли власники, які мають мисливських собак. Тварин оцінювали за кількома критеріями: вправність вилову звіра, біг, зовнішній вигляд чотирилапого. Мисливці демонстрували стрільбу зі зброї. А на сцені свята відбувалося унікальне шоу — всесвітньо відомий чемпіон, єгер, володар кубку Святого Губерта — Ярослав Дячук імітував рик благородного оленя. Гості аплодували. За кулісами це мистецтво по-єсвоєму демонструвало кілька мисливців з різних лісгоспів Львівщини. Один з мисливців показав, як ревить самка і самець. Виявляється, самець оленя реве на кілька тонів тихіше і стриманіше. Кажуть, функція самця — задобрити оленицю, не відлякати її.

«Мисливська ватра» завершилася частуванням у мисливському стилі.

Гостей пригощали шурпою (густий м'ясний суп з обсмажених овочів та м’яса дичини), бограчем, юшкою, запеченим м’ясом вепра, смаженими на вогні перепілками, шашликами. Уже стемніло, а мисливці ніяк не хотіли розходитися по домівках. Бо вміють ловити кайф не лише від полювання, а й від святкування у колі однодумців.