Передплата 2024 «Добрий господар»

Казахстан від сьогодні став QAZAQSTAN: чому вирішили переписати назву латиницею

  • 13.09.2018, 19:29
  • 1 125

Відповідно до оновленого стандарту на державному гербі Казахстану назву республіки відтепер буде написано латиницею.

Про це повідомила прес-служба Комітету технічного регулювання та метрології (КТРМ) Міністерства з інвестицій та розвитку Казахстану, передає «Прямий».

«12 вересня в Еталонному центрі відбулося засідання науково-технічної комісії під головуванням керівника КТРМ Армана Шаккаліева за участю автора державного герба Казахстану Жандарбека Малібекова і керівництва РГП „КазІнСт“. У національний стандарт були внесені зміни в частині написання слова „Казахстан“ латиницею „QAZAQSTAN“ по всьому тексту стандарту, а також в частині допуску колірного діапазону», — йдеться в повідомленні.

Дана зміна була розроблена відповідно до указу президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва «Про переведення алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю».

Він також доручив своїй адміністрації в четвер підготувати документи для перекладу казахської мови на латинський алфавіт з кирилиці, що символічно віддалить центральноазіатську країну від Росії.

Зазначають, що казахська мова, що належить до тюркської групи, використовувала раніше арабський алфавіт. У 1920-х роках Радянський Союз перевів його на латиницю, яка в 1940 році була замінена кирилицею на основі російського алфавіту.

Алфавіт, який зараз використовують, складається з 42 символів, що робить його незручним для використання в цифрових пристроях.

Остання версія пропонованого латинського алфавіту буде використовувати знак апострофа для зміни букв. Офіційна назва Казахстану на латиниці буде мати такий вигляд — Qazaqstan Respy'blikasy.

Схожі новини