Передплата 2024 ВЗ

Синод Вселенського патріархату може відбутися 9−11 жовтня, — речник УПЦ КП

  • 11.09.2018, 14:10
  • 546

На Синоді Вселенського патріархату, який очікується 9−11 жовтня, ймовірно буде заслухано звіт призначених в Україну екзархів.

Таке припущення в інтерв'ю Укрінформу висловив архієпископ, речник УПЦ К П Євстратій Зоря, відповідаючи на запитання, яким є завдання призначених в Україну екзархів.

«Мені здається, що якщо їхнє (екзархів) завдання — підготувати справу надання автокефалії православній церкві в Україні, вони повинні провести тут певну роботу, а потім про цю роботу відзвітувати Вселенському патріарху. Мені здається логічним спрямувати їхню працю, щоб на найближчій сесії Синоду, який ми очікуємо 9−11 жовтня, можна було заслуховувати певні результати. Очевидно, що йдеться про інтенсивний темп процесу, а як він буде розвиватися, то треба дочекатися приїзду цих ієрархів», — заявив Зоря.

Як відомо, саме у жовтні очікується рішення Синоду про надання Православній церкві в Україні Томосу про автокефалію.

Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Водночас в РПЦ заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі надання автокефалії УПЦ.

Схожі новини