Передплата 2024 ВЗ

Не там хрещена: На Волині священик московського патріархату відмовився ховати дитину, охрещену в УПЦ КП

  • 05.09.2018, 17:10
  • 1 051

У селі Озеро Ківецівського району настоятель Свято-Покровського храму УПЦ отець Михайло Журомський відмовився поховати дівчинку, бо та хрещена у Київському патріархаті.

Про це volyn24.com розповіли родичі дитини.

9-річна Регіна Чужук чотири роки хворіла на рак. Померла у неділю, 2 вересня. Мама дівчинки Марта Чужук звернулася до сільського священика з проханням поховати дитину.

Зі слів рідних, той поцікавився, де вона хрещена. Почувши, що дитину хрестили у Луцькому Свято-Троїцькому соборі УПЦ КП (на той момент сім'я проживала в Луцьку) священик відмовився провести обряд поховання. Пояснив це тим, що дитина не там хрещена.

Рідні були шоковані такою звісткою. Кажуть, що ніколи не мали конфлікту із місцевим населенням, а багато ромів є прихожанами церкви в селі Озеро.
Ховатимуть дівчинку у середу, 5 вересня. За ромською традицією, тіло покійної має пробути у хаті дві ночі. Сім'я звернулася до священика із села Тростянець, той погодився поховати дитину.

У Московському патріархаті заявили, що все робили правильно, тому що відспівувати представника іншої конфесії не мають права.

«Все це тому, що УПЦ МП і УПЦ КП — різні конфесії. Так само і в інших конфесіях. У Римо-католицькій церкві не відспівують представників, наприклад, Християн Віри Євангельської, а в Українській греко-католицькій церкві не відспівують представників церкви Свідків Єгови. Незважаючи на те, як ці ситуації завжди подаються інформаційно, ця практика є абсолютно нормальною для людей, які є віряними тієї чи іншої конфесії. Взагалі це норма, коли людину відспівують там, де вона була хрещена», — заявив глава прес-служби Волинської єпархії УПЦ М П Олег Точинський.

У той же час декан Ківерцівського району УПЦ КП митрофорний протоієрей Іван Семенюк заявив, що не бачить причин, які змусили місцевого священика відмовити в проведенні обряду.

Схожі новини