Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ноу-хау для дорожників: Учені пропонують зміцнювати дороги недопалками

  • 01.09.2018, 13:08
  • 459

Вчені Королівського технологічного інституту в Австралії запропонували використовувати залишки сигарет для зміцнення дорожнього покриття.

Про це пише NewsOboz.org з посиланням на etcetera.

Вчені підкреслюють користь від їх пропозиції — утилізація недопалків і поліпшення стану доріг. Щорічно курці в усьому світі викидають близько 1,2 млн тонн недопалків, і їх кількість буде тільки збільшуватися. Розкладаються ж недопалки повільно — від декількох місяців до декількох років.

Австралійські вчені пропонують робити спеціальні капсули, для чого випробували кілька методів. В одному — недопалки сушать при температурі 105 ° C, кладуть під прес, а потім просочують гарячим бітумом. Інший спосіб полягає в тому, що висушені недопалки поміщають в парафін, розігрітий до 80 ° C. Всі варіанти протестували на стабільність, пружність, щільність і наявність пустот, заповнених повітрям.

Як виявилося, найбільше навантаження здатна витримувати суміш з вмістом капсул, просочених бітумом, з щільністю 10−15 кг/м3 за кількістю капсул в асфальтобетоні.

У результаті дослідження показали, що капсули з недопалків не тільки зміцнюють дорожнє покриття, але і знижують нагрівання асфальту, що дуже важливо в міських умовах.

Схожі новини