Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підвищення цін на газ — зобов’язання України, — Гройсман

  • 23.08.2018, 18:43
  • 897

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що підвищення цін на газ для населення — це зобов’язання України, які вона визнає і має виконати.

Про це Гройсман заявив під час перебування з візитом на Волині, передає «Інтерфакс-Україна».

«Питання про підвищення цін на газ дуже непросте. Ви знаєте, що є зобов'язання про те, що ціни на газ зростатимуть в умовах підвищення світових цін на газ. Я вже рік цю ситуацію стримую… Однак наразі стоїть питання про чергове підвищення», — сказав він під час прес-брифінгу в Луцьку в четвер.

Він нагадав, що підвищення цін на газ є запорукою продовження залучення фінансування на міжнародних ринках.

«Ця вимога виникла тому, що нам потрібна робота із зовнішніми запозиченнями», — пояснив прем'єр.

Як повідомлялося, з липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути «непідйомного для звичайних громадян» підвищення ціни, на якому наполягає Фонд. Однак позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд минулого року ухвалив рішення про таке підвищення газових цін, що надало можливість Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови щодо цін на газ, є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми. За її словами, дві інших передумови — внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищу антикорупційному суді і дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Схожі новини