Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ціна на хліб зросте щонайменше на 30 відсотків

Такий прогноз через непогоду дали українські виробники хліба.

Якість українського зерна через червневу засуху і липневі дощі низька і не відповідає заявленим стандартам. Через це українські хлібопекарі прогнозують дефіцит якісного зерна для виробництва борошна.

За словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Івана Томича, у деяких регіонах сильні дощі, які пройшли недавно, заважають збору врожаю. Пан Томич каже, що
«понад 30 днів ніхто не виходив у поле. Це більше, ніж період жнив».
Надмірна вологість через зливи призводить до масових хвороб, проростання, гниття та інших шкідливих чинників, які зменшують валове виробництво і якість зерна.

«У вологому зерні активно розвиваються грибкові мікроорганізми, виділяються мікотоксини, і зерно стає непридатним навіть для корму тварин», — пояснив Петро Лахай, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу.
Водночас голова правління ПАТ «Київхліб» Володимир Череда стверджує, що ціна на зерно і борошно зростає щорічно, незалежно від врожаю.

«Наприклад, у 2016 та 2017 роках в Україні збирали рекордний урожай пшениці, але спаду цін не було. Основна частина зерна йде на експорт, і ціна пшениці для внутрішнього ринку формується в порту і залежить від курсу валют», — пояснив він. Таким чином, ситуація, що склалася, призведе до того, що ціни на хліб таки зростуть.

«Якщо раніше я давав прогнози, що хліб подорожчає протягом року до наступних жнив на чверть, то з урахуванням нових коректив варто очікувати зростання ціни на хліб до наступного врожаю на 30−35%», — стверджує Іван Томич.

Схожі новини