Передплата 2024 «Добрий господар»

НБУ більше не публікуватиме дані про оперативний стан міжбанку

  • 02.08.2018, 16:37
  • 645

Національний банк припиняє публікацію оперативного стану міжбанківського валютного ринку. Слідкувати за тенденціями міжбанку можна буде через довідковий курс гривні, який публікуватиметься щодня до 12:30.

Про це УНН повідомили у прес-службі НБУ.

«Національний банк припиняє публікацію оперативного стану міжбанківського валютного ринку», — сказано у повідомленні.

Як пояснив регулятор, з 1 серпня 2018 року скасована вимога НБУ щодо обов’язкової реєстрації угод на міжбанківському валютному ринку через ВалКлі. З цього моменту комерційні банки та НБУ перейшли на повноцінне використання торгівельно-інформаційних систем Блумберг та Рейтерс, як це роблять центральні банки інших країн світу, для моніторингу оперативного стану валютного ринку.

Це дозволило НБУ отримувати більш оперативні дані про стан ринку, а з банків зникло додаткове навантаження у вигляді внесення в ручному режимі інформації до ВалКлі.

Водночас, оскільки інформація з торгівельно-інформаційних систем не знаходиться у відкритому доступі, є комерційною і надається користувачам за платною підпискою, Нацбанк не може дублювати ці дані у відкритий доступ.

«Відповідно, в якості альтернативи було запроваджено довідкове значення курсу гривні до долара, яке розраховується так само, як і офіційний курс і публікується не пізніше 12:30 кожного дня. Оскільки більша частина угод укладається на міжбанківському валютному ринку у першій половині дня, значення, опубліковане у якості довідкового, об’єктивно відображатиме поточні тенденції на валютному ринку», — зауважили в НБУ.

Схожі новини