Передплата 2024 «Добра кухня»

Данія купує зброю для ЗСУ в українських виробників

  • 18.04.2024, 18:30
  • 673

Данія вирішила виділити 200 мільйонів данських крон (28,5 мільйона доларів) на закупівлю української зброї та військової техніки для Збройних Сил Україн безпосередньо у вітчизняних виробників

Фото ілюстративне Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне Генштаб ЗСУ

Про це повідомив голова Мінстратегпрому Олександр Камишін.

Це вперше в історії, що стане прецедентом для інших країн. Про таке рішення Україна наполегливо просила своїх партнерів протягом останніх місяців.

«Українська оборонка вже настільки розігналась, що український бюджет не може завантажити виробників замовленнями на повну. Спроможність українського ОПК становить близько 20 млрд доларів.

Україна має лише 6 млрд доларів на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні - бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту", — повідомив Камишін.

За його словами, оптимальний вихід з цієї ситуації - переконати партнерів, що готові купувати зброю для України, робити це в українських зброярів.

Раніше уряд Данії оголосив про виділення нового пакета військової підтримки України на майже 300 млн євро, що будуть спрямовані й на закупівлю боєприпасів, безпілотників і виробництво ракетних компонентів.

Україна у 2024 році має 6 млрд доларів на закупівлю озброєнь, зокрема — у вітчизняних виробників. Цих коштів недостатньо, адже виробничі можливості України втричі більші за цей бюджет.

Схожі новини