Передплата 2024 «Добра кухня»

«Бригідки» переїдуть з Городоцької на Сигнівку

  • 26.04.2016, 10:00
  • 3 349

Львів робить подальші кроки щодо перенесення Львівського слідчого ізолятора з вулиці Городоцької, 20, за межі історичного центру.

На сесії Львівської міськради депутати затвердили Львівській установі виконання покарань Управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області (№19) проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки у промзоні «Сигнівка» на вул. Збиральній для перенесення Львівської установи виконання покарань Управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області (№19) з вул. Городоцької, 20.

Земельну ділянку для майбутнього слідчого ізолятора (площею 8,3188 гектара) перевели з земель, що не надані у власність або користування, до земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Натомість Львівська установа виконання покарань №19 має виконати пункт 2 ухвали ЛМР від 1996 року — забезпечити каналізування району вулиць Полковника П. Болбочана і Тернової. А також забезпечити цілодобовий доступ до інженерних мереж, які є на ділянці, — для ремонту та обслуговування, не перешкоджати будівництву нових інженерних мереж.

Перенести СІЗО з центру міста на околиці Львова хочуть вже не перший рік. Мало того, що ув’язненим там некомфортно, то ще й будівля має історичне значення, там можна би було зробити музей. Останній раз питання перенесення СІЗО за межі міста піднімали у 2008 році у зв’язку з підготовкою до чемпіонату Євро-2012. «Департамент виконання покарань у Львівській області неодноразово піднімав питання перенесення СІЗО, оскільки будівля на Городоцькій, 20, — найстаріший слідчий ізолятор в Україні, йому вже понад 400 років, — розповів «ВЗ» керівник прес-служби Департаменту виконання покарань у Львівській області Мирослав Демків. — Незважаючи на те, що ми постійно в ньому щось ремонтуємо, стіни там грубі, якусь серйозну реконструкцію зробити неможливо, вологість велика, постійно треба з цим боротися. Було би краще і для ув’язнених, і для нас збудувати нове приміщення. Ми звернулися з листом у Пенітенціарну службу Польщі — вони мають безкоштовно надати проект сучасного слідчого ізолятора за європейським зразком — на 800 осіб. Місто зацікавилося ідеєю побудови нового СІЗО, тому що ділянка у центрі відійде міській раді».

Що буде у старій будівлі СІЗО на Городоцькій, 20, — наразі незрозуміло. Будівля історична, тому пасувало б тут зробити музей із обов’язковим збереженням архітектури. На думку експертів, найкращого місця для відкриття тут Музею тоталітарних режимів не знайти. Незважаючи на те, що у Львові вже є такі музейні установи — «Тюрма на Лонцького» і Меморіальний музей «Територія терору» (ще не відкрився), експонатів на ще один музей терору у Львові цілком вистачить.

Довідка «ВЗ»

Львівський слідчий ізолятор — найстаріший СІЗО в Україні. Споруда збудо­вана в 1614 році для жіночого монастиря Святої Бригіди. У 1786 р. монастир переобладнали під в’язницю, яка отримала назву «Бригідки». За часів польської влади тут утримували полі­тв’язнів. Від 1946 р. установа функціонувала як місце попереднього ув’язнення, підпорядковане МВС СРСР. До кінця 1980-х років в СІЗО виконували смертні вироки. У 1998 р., у зв’язку із створенням Державного департаменту України з питань виконання покарань, установу передали у його підпорядкування. У грудні 1999 р. перейменували на Львівський слідчий ізолятор.

Схожі новини