У Франції забагато вина. Тому його… знищують
І скорочують площі виноградників. Зокрема, у регіоні Бордо — на 9 тисяч гектарів
Уряд Франції планує витратити 200 мільйонів євро на знищення надлишків вина — щоб підтримати виробників напою і підняти ціни, інформує AFP.
За даними Асоціації фермерів Бордо, падіння попиту на вино (спричинене, зокрема, ковідною пандемією) призвело до перевиробництва, зниження цін і серйозних фінансових труднощів для третини виноробів цього регіону.
Кілька великих виноробних регіонів Франції, особливо Бордо, потерпають через певні зміни споживчих звичок у країні (після пандемії французи не так часто, як раніше, відвідують ресторації, а відтак п’ють менше вина) й зростання коштів виробництва.
Найбільший у Франції виноробний регіон Ланґедок (південь країни), відомий насамперед своїми «повнотілими» червоними винами, також потерпає через падіння попиту. «Виробляємо забагато вина, а ціна, за якою його продаємо, нижча за собівартість. Тож ми втрачаємо гроші», — розповів представник Асоціації виробників вина Ланґедоку Жан-Філіп Ґраньє.
Як пояснив журналістам міністр сільського господарства Франції Марк Фесно, «алкоголь зі знищеного вина може бути проданий компаніям, які використають його у нехарчових продуктах, наприклад, у засобах для дезінфекції рук, засобах для чищення або ж у парфумерних виробах».
Із зайвим вином боротимуться також шляхом скорочення площ французьких виноградників. Як повідомило нещодавно аграрне відомство, на ліквідацію 9 тисяч гектарів виноградників у регіоні Бордо держава надасть 57 мільйонів євро. Виноробів агітуватимуть переходити на вирощування інших культур, як-от оливок…