«Навколо торта — рюші з бантиками…»
Кондитерка Марія Швайгер поділилась секретами своєї унікальної роботи
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/524490/tort.jpg)
Торт-швейна машинка, капуста з немовлям, чудова книга… Кондитерка Марія Швайгер (на фото) випікає справжні шедеври! Ці роботи я побачила на її сторінці в Instagram. Зустрілася з пані Марією в одній із львівських кав’ярень. На зустріч кондитерка прийшла не з порожніми руками — принесла свої еклери із золотистим декором. Таких смачних еклерів я ще не куштувала!
— Багато років я займалася підприємницькою діяльністю, але завжди мріяла працювати кондитером, — розповідає Марія Швайгер. — Навчалася на кухаря-кондитера у технікумі громадського харчування. Базово нічого не змінилося…
— Якими були ваші перші кроки у цій справі?
— Коли тобі 50+, такі рішення даються непросто, адже я кардинально змінила фах. Раніше займалася торгівлею, а тепер я — виробник! Утім, була певна, що Господь мене не покине… Потрохи почала розуміти, що у моїх руках шоколад може бути пластичним. Тепер, коли бачу якусь цікаву скульптуру, хочеться зробити її у шоколаді. Наприклад, бачу на ялинці ангелика, і вже знаю, що можу зробити такого шоколадного. Років зо три тому я була у Страдчі. У липні під час паломницької ходи звернула увагу, як цвіли кульбабки… У серпні вже зробила торт з кульбабками.
— Зазвичай ви самі клієнтам пропонуєте ідеї для тортів, чи вони кажуть, що їм зробити?
— Є такі клієнти, їх мало, я їх називаю — відважні. Приходять і кажуть, наприклад: «Наш тато — мисливець, нам потрібен торт у такій тематиці. Робіть — що зробите». Оце «робіть — що зробите» — як бальзам на душу! (Усміхається. — Авт.). Такі клієнти до кінця не розуміють, що б вони хотіли, але точно знають, що це має бути щось креативне. Інша категорія людей, я їх називаю — класика жанру. Їхній стиль, уподобання — квіти, кульки…
— Так вони, очевидно, бачать свято…
— Точно! А ще є така категорія людей: їм сподобався якийсь торт, і його треба відтворити. Для мене це найгірше. Не через те, що не можу повторити, я можу це зробити навіть краще. Просто бачу, що колористика — не така, як треба, щось випадає з загальної картини або чогось бракує… Я би цей торт зовсім по-іншому подала. Тоді би зовсім по-іншому заграв. Але є чітка умова, і я її дотримуюсь.
— Ваш шоколадний кошик з полуницею та черешнями виглядає як справжній. Чи все можна зробити з шоколаду?
— Якщо мене щось захоплює, я це зроблю! Є певні деталі, які можна зімітувати, доставити. Багато уваги приділяю декору. Є такий декор, який готую тиждень, — деталі до деталей, потім потрібен ще день, щоб усе скласти. А є декор, який роблю протягом дня.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/12/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%822.jpg)
Останніми роками з’явилося багато сучасного декору. Треба було багато читати, обдумувати, як його правильно застосувати. Доводилося працювати методом випробувань… У кондитерів теж є своя мода. Цього року увірвався декор у стилі ламбет. Навколо торта — рюші з бантиками… Самі клієнти змушують кондитерів рухатися вперед, шукати щось нове.
На тематичні торти з автомобілями, наприклад, досі є попит серед клієнтів. Замовляють також героїв Роблокс з улюбленої дитячої гри або «мультяшних» героїв і лялечок. Тоді робимо акцент на цьому герої і додаємо якийсь цікавий декор. Кондитер має бути завжди у темі (усміхається. — Авт.).
— Бачила на вашій сторінці в Іnstagram різноманітні скульптури з шоколаду, особливо запам’ятався єнот. Це клієнти зробили таке замовлення?
— Такий торт замовили клієнти на початку великої війни для одного чоловіка, який у них асоціювався з… єнотом. Я їх запитала: «Він більше ведмідь чи єнот?». Відповіли: «Радше єнот» (усміхається. — Авт.). Іноді клієнти просять зробити напис на торті. Це, наприклад, може бути життєве кредо цієї людини. Тоді пропоную зробити торт-книгу. Є студія харчового друку, вони друкують, наприклад, вірш чи якесь побажання, а я вже потім торт оздоблюю. Це досить мило виглядає.
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/12/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82.jpg)
Пригадую, робила торт-книгу для священника-ювіляра, на якому був розміщений псалом 121: «Свої очі я зводжу на гори, звідки прийде мені допомога, мені допомога від Господа, що вчинив небо й землю! Він не дасть захитатись нозі». Це був улюблений псалом священника, який написали на торті для ювіляра.
— А що у професії кондитера є вищим пілотажем? До чого прагне кожна майстриня?
— Стінки торта, пропорції, витяжка (те, чим покриваємо торт) мають бути рівними і гладкими. Якщо рука відточена до міліметра, тоді вдасться досягти такого результату. Коли дивлюся на роботи колег, одразу бачу, наскільки відточена їхня майстерність. І досягти такої майстерності можна, якщо багато пекти. Чим більше роботи, тим більше набиваєш руку!
За час моєї роботи були декори, які я зривала до тіста. Наново покривала, бо розуміла — нюд (торт білого кольору. — Авт.) — це не те… Я не бачила того, що хотіла донести до клієнта. Не бачила того, що мала на меті. Тож переробила — і все!
— Наскільки жорстка конкуренція у вашій галузі? Чи складно кондитерам виживати в нинішніх умовах? І що вас тримає на плаву?
— Конкуренція існує у будь-якій галузі. Але завжди буде у виграші той, хто робить добре. Якщо за майстром плитка не відпадає, то його покличуть знову… У кондитерці дуже важливо — якісний продукт. Я технолог, тому старанно обираю продукти для випічки. Цей досвід здобувала роками! Бо якщо на пачці написано «масло», цей продукт не завжди відповідає маслу… А з чого-небудь не печу. Ніколи не поступлюся якістю продуктів, з якими працюю, — це моє кредо! Поступлюся, радше, своїм гонораром. Чи це весільні пляцки, чи це СandyBar. Або це моя любов — короваї… Для мене цінно, коли клієнти до мене повертаються.
Що мене тримає на плаву? Якщо замовлень на торти, скажімо, менше, то у весільний період цей недолік перекривають короваї, весільні пляцки. Пропоную клієнтам різні варіанти. Наприклад, у торт «Опера» йде мигдалеве борошно, воно дороге. Тоді пропоную клієнтам замовити «Спартак» з лимонним курдом (лимонний курд — густий крем на основі жовтків, вершкового масла, лимонного соку і цукру. — Авт.). Важливо, щоб ціна для клієнта була підйомною. А комусь важливо, щоб після весілля гості згадували не лише гарну пару, молоду й молодого, а й пляцки (усміхається.- Авт.). Тоді на продуктах не економлять.
— Ви розповідали, що часто печете для своїх рідних. Тоді випробовуєте різні ідеї. Який торт вам запам’ятався?
— Торт птахо-равлик, який я пекла для моєї онучки Терези. Птахо-равлик — це вона! Спокійна і дуже творча дитина. Співає, танцює і малює. З цієї скульптури, яку я зробила з шоколаду, виривалися метелики — усі її таланти… Цього року я спекла для онучки на день народження торт — кит і дівчинка. Їй виповнилося 13. Я хотіла донести до неї таку думку: що б у житті вона не робила, все має базуватися на християнській основі. Риба ж є символом християнства.
— Який ваш улюблений торт?
— Шоколадний. Його можна як хочеш урізноманітнити. Головне, купити якісний шоколад. Смак такого торта розкривається, щойно його куштуєте… Також дуже люблю смак чебрецю і лимона. Він неперевершений, з ноткою полів, лісів. Коли такий торт смакуєш взимку, повертаєшся у літо.
Я помітила, що 50% клієнтів замовляють шоколадні торти з ганашами (це ароматний крем з шоколаду та вершків, дуже легкий і смачний). Якщо замовляють торти для дітей, то клієнти надають перевагу лимонним, апельсиновим, ванільним бісквітам, а також бісквітам з крем-сиром.