Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У кожної коралинки — інший малюнок»

У Яворові, що на Львівщині, встановили рекорд України — «Найдовше дерев’яне намисто, розмальоване яворівським розписом»

Близько 1000 намистинок вплели у рекордні 37 метрів. Фото відділу культури, туризму, молоді та спорту Яворівської міськради
Близько 1000 намистинок вплели у рекордні 37 метрів. Фото відділу культури, туризму, молоді та спорту Яворівської міськради

Яворівщина давно відома як один з культурних центрів України. Саме тут бережуть народні традиції, з покоління в покоління передають мистецтво випікання унікального яворівського пирога, який занесено до нематіральної спадщини України. А ще Яворівщина славиться дерев’яними забавками, що беруть початок з XVII століття.

Як з’ясувалося, у Яворові колись була шко­ла забавкарства, де й виготовляли дерев’яну яворівську забавку. Її малюють на жовтому кольорі, що символізує сонце. Додають зеленого, бо це колір рослинності, отже, усього живого. І, звісно, колір любові - червоний. Як правило, є білі крапочки — це світлість і чистота.

11 серпня у Яворові провели VІІІ Фестиваль яворівської забавки і яворівського пирога, під час якого і забавки продавали, і пирогом з мачанкою частували, і встановили рекорд України, який за­фіксувала генеральна директорка Книги світових рекордів Ганна Крисюк.

Народні умільці виставляли свої дерев’яні забавки.
Народні умільці виставляли свої дерев’яні забавки.

Як довго готувалися до встановлення рекорду, журналістці «ВЗ» розповіла директорка культур­но-мистецького центру «Сокіл» Любов Духнич.

— На нараді з підготовки до проведення фес­тивалю з працівниками культурно-мистецького центру «Сокіл» вирішили, що не просто прове­демо черговий фестиваль, а встановимо рекорд дерев’яних коралів з яворівським розписом, — каже пані Любов. — Розписували коралі майже мі­сяць. Робота копітка, адже кожна коралинка має інший малюнок. Ми всі були задіяні у цьому про­цесі. Малювали на жовтому тлі, оскільки жовтий колір є символом Яворова. Кожен з нас, давши волю власній фантазії, творив малюнки з викорис­танням червоного, зеленого і білого кольорів.

— Скільки таких намистинок вдалося розма­лювати?

— Близько тисячі штук! Ми їх поєднали між со­бою звичайною грубою дратвою. І лише тоді вимі­ряли довжину рекордних коралів. Було зафіксова­но 37 метрів!

За словами Любові Духнич, до роботи над ство­ренням намиста долучилися і працівники Народ­них домів Яворівської громади. У Яворівській гро­маді є 43 Народні доми! Тут бережуть українську культуру і гідно виховують молоде покоління.

Схожі новини