Волинська «столиця огірків»
Жителі волинського села Чорниж активно вирощують різноманітні овочі - буряки, капусту, спаржеву квасолю, моркву, картоплю
Та найбільшу увагу приділяють огіркам. Масово плекати їх почали 18 років тому. Тоді селяни власноруч встановлювали парники, теплиці. Тепер на кожному тутешньому обійсті можна побачити по кілька так званих споруд закритого ґрунту.
Не відмовляються від улюбленої городини і нинішнього воєнного часу. Бо ж комусь треба наповнювати споживчий кошик.
На жаль, кажуть місцеві мешканці, цього року на врожай зеленців негативно вплинула спека — частина їх посохла. Також дошкуляють шкідники (кліщі), хвороби. Волиняни борються з ними народними методами — настоянкою часнику, розчином дігтярного мила і молока.
Тривалий час займається огірками родина Пащуків. За словами господині Тетяни, у власну теплицю вони вклали значні кошти — на плівку, агроволокно, закупили мінеральні добрива тощо.
Нинішнього сезону дбайливі ґазди висадили майже п’ять тисяч штук розсади. Кожна рослинка акуратно підв'язана і в'ється по шпалері. Міжряддя вкриті соломою.
Місяць тому подружжя розпочало збирати корнішони. Кущики продовжують дарувати врожай. Триватиме віддача і протягом наступних двох місяців.
Селянам удалося налагодити збут продукції. Приїжджають заготівельники аж із Києва. Відтак смакують такою городиною навіть у столичних ресторанах.
Загалом, догляд огірків — справа непроста. Як говорить чоловік пані Тетяни — Володимир, теплиці потрібно щороку переносити на нове місце. Так удається дотримуватися правил сівозміни, що є запорукою високої врожайності.
Ще ж у дбайливої родини ростуть перець, капуста, низькорослі помідори. Тож ентузіасти мають овочі для себе, друзів, і на продаж вистачає. Таким чином доводять, що заробляти можна не лише за кордоном, а й на рідній землі.
Алла КОВАЛЬСЬКА.