Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Курку від яструба захистили півень і коза

Крилатий розбійник змушений був втікати

Фрагмент колективного захисту від агресора.
Фрагмент колективного захисту від агресора.

У соцмережах виклали «бойовик», підглянутий камерою спостереження на фермі у нідерландській провінції Гелдерланд. Це відео про взаємостосунки між тваринами — нахабство одних і рятівну дружбу інших.

Був гарний сонячний день. Посеред поляни біля старенького сарая порпалася одинока курка. Раптом з висоти на неї упав великий яструб, вхо­пив кігтями і вже готовий був здійнятися у небо й забрати свою жертву зі собою. Але…

На тривожний крик курки відгукнувся півень — він побіг туди, де йшла боротьба, і взявся визво­ляти свою подружку. На цей лемент примчала і коза, що паслася за сараєм. Кілька разів гостри­ми рогами вона буцнула яструба, і той, не очіку­ючи такого колективного спротиву, залишив бі­долашну курку у спокої і подався геть. Буде тепер розбійник знати, як друзів зачіпати…

Майже один до одного така ж історія трапила­ся 12 років тому і на батьківському подвір'ї автора цих рядків. У старенькому саду жили півтора де­сятка чорних поросят-мангалів. Дуже вони здру­жилися з місцевими курми. Свині пасуться, риють землю у пошуках солодкуватих корінців і жучків, а біля них крутяться несучки — підбирають із роз­рихленого ґрунту черв’ячків. Часто в обідню пору чорнушки відпочивають у тіні, а несучки в цей час ходять по їхньому тілу і вибирають зі щетини вся­ких паразитів.

Якоїсь миті на великого півня, який пильну­вав курочок, спікірував шуліка. Вхопив кукуріка­ла і здіймається вгору. Приречений крик поране­ного почули свинки, які саме дрімали під аличею. Великим своїм стадом вони, голосно рохкаючи, кинулися рятувати друга, який потрапив у біду. Яструб не сподівався такої контратаки і, ледь жи­вий, дременув світ за очі - полювання виявилося для нього невдалим.

Дуже повчальні ці історії для нас з вами, людей. Перефразовуючи відому народну мудрість, мож­на сказати: гуртом добре і яструба бити!

Схожі новини