Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пір'їнка вимерлого птаха дорожча від золота

Новозеландські племена вважали гуя священним

Так виглядали колись птахи гуя…
Так виглядали колись птахи гуя…

Понад 28 тисяч американських доларів заплатив переможець аукціону в Новій Зеландії за 9-грамову пір‘їну вимерлого сто років тому птаха гуя — повідомило видання The Guardian.

Для порівняння, 9 грамів зо­лота коштує у 40 разів менше. Вартість цього раритету в де­сять разів пере­вищила стартову ціну. Дорожчих пір‘їн на нашій планеті немає.

Та сама пір’їна птаха.
Та сама пір’їна птаха.

У Новій Зелан­дії гуя були най­більшими птаха­ми і вирізнялися блискучим чор­ним пір‘ям з бі­лими кінчиками на хвості. Місце­ві племена їх обо­жнювали, вважа­ли священними. Складали про них пісні так само, як українці - про лелек, журавлів, солов'їв. Вожді племен носили пір'я гуя на головних уборах.

У 20-х роках минулого століт­тя ці культові птахи зникли наза­вжди. Побачити їх можна лише на картинах сучасників. Відтак збережену пір‘їну у Новій Зе­ландії вважають національним скарбом, вивозити її за межі країни заборонено. Тому в аук­ціоні брали участь лише ново­зеландці. Перед участю у тор­гах вони змушені були отримати спеціальний дозвіл міністерства культури своєї країни.

Схожі новини