Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Вежу Ратуші відкрили для туристів, щоб перезавантажити емоції в час війни»

За вихідні одну з найвищих панорам Львова відвідує півтори-дві тисячі людей

Фото авторки
Фото авторки

Вихідні - час для перезавантаження емоцій. Для цього чудово підійде «панорамний туризм». З минулого літа у Львові відкрили оглядовий майданчик вежі Ратуші, який був недоступний з початку широкомасштабного вторгнення, оскільки над містом часом літають ворожі ракети та шахеди. Вежа Ратуші - наразі єдина туристична точка, де можна насолодитися містом з висоти. Інші найвищі популярні туристичні місця (гора «Високий Замок», оглядова тераса церкви святих Єлизавети та Ольги) закриті через ризик ракетних ударів. А також через неможливість оперативно евакуювати туристів, якщо виникне ракетна загроза.

На вихідні журналістика «ВЗ» відвідала вежу львівської Ратуші.

На оглядовий майданчик вежі Ратуші пускають у воєнний стан малими групами.
На оглядовий майданчик вежі Ратуші пускають у воєнний стан малими групами.

Я вп’яте вирішила піднятися на 65-и метрову вежу площі Ринок, подолати 407 сходинок та послухати удари старовинного годинника, коли на циферблаті показує повну годину.

«Фішка» вежі - годинник, один з останніх механічних вежових годинників у Європі, 1404 рік.
«Фішка» вежі - годинник, один з останніх механічних вежових годинників у Європі, 1404 рік.

Цього разу через воєнний стан є особливі правила відвідин. Вежа працює лише на вихідні, у будні туди зась. Львівська міська рада — стратегічний адміноб'єкт, який потребує особливих заходів безпеки, особливо в час війни: там працюють кількасот чиновників.

Охочі відвідати Ратушу повинні зареєструватися в Центрі туристичної інформації, заповнити відповідну анкету, обрати вільну годину для відвідин, пройти через рамку при вході у Львівську міську раду… Квиток на оглядовий майданчик Ратуші подорожчав лише на 10 гривень. Якщо до широкомасштабного вторгнення квиток для дорослого коштував 40 гривень, тепер доведеться віддати з гаманця 50 гривень. Дитяча перепустка на вежу — 20 гривень. Туди пускають дітей віком від 7 до 13 років.

Що робити, якщо під час підйому сходами вежі почнеться повітряна тривога, і рашисти, наприклад, запустять в повітря літак Міг? Це питання задає кожен третій охочий відвідати вежу Ратуші.

«Туристи повинні самостійно покинути об'єкт і піти в укриття міської ради, — розповіла для „ВЗ“ керівниця Центру туристичної інформації Анна Вільчинська. — При чому на будь-якому етапі: чи то вже при перебуванні на оглядовому майданчику, чи то ще під час підняття сходами вежі».

Керівниця Центру туристичної інформації Анна Вільчинська.
Керівниця Центру туристичної інформації Анна Вільчинська.

Моя співрозмовниця каже, попри те, що вежа Ратуші - туристичний об'єкт, відтак доводиться зважати на ризик, охочих туди піднятися чимало. За вихідні одну з найвищих панорам Львова відвідує півтори-дві тисячі людей. Серед туристів — українці з різних регіонів, іноземців обмаль.

«З початку повномасштабного вторгнення змінилася географія туристів. Зараз менше іноземців та більше українців, — наголошує Анна Вільчинська. — Серед іноземців, які піднімаються на вежу Ратуші - гості з Люксембургу, Німеччини, Нідерландів. Є небагато поляків. Якщо сонячна погода охочих підкорити панорамну вершину Львова багато. Якщо дощова — охочих, звісно, менше. На шкільні канікули ми відчули збільшення попиту на відвідини оглядової вежі».

Запитую, які нетипові побажання висловлювали туристи, які піднімалися на оглядовий майданчик вежі. Хтось не розрахував свої сили і втомився по дорозі, вирішив відпочити на сходинках та запитував, чому тут немає ліфта. Дехто на емоціях біг до фінішу швидко. Краса краєвидів Львова з висоти настільки надихали, що хотілося на радощах випити келих шампанського. Висловлювали побажання, що було б добре пригощати на оглядовому майданчику шампанським. Зі своїм алкоголем на вежу категорично не можна…

«На вежі Ратуші діти випускали у повітря кульки з патріотичною тематикою, — продовжує чиновниця. — Не можемо більше нічого зараз дозволити, оскільки Ратуша є стратегічним об'єктом. Зараз війна — розваги на вежі неможливі!».

Дехто з туристів досі вірить в легенди щодо вежі, які свого часу поширили екскурсоводи. Одна з легенд — десь по дорозі на сходах можна зустріти привид молодої жінки. Приземленіший варіант — загадати бажання, коли чути удар годинника.

… Я підкорила шлях до оглядового майданчика Ратуші на одному подиху. Перші емоції, коли знову побачила місто з висоти, були неперевершені. Місто з висоти якось по-іншому виглядає: старовинний шарм переплетений з міцним тилом та надією, що перемога не за горами.

Схожі новини